Volledig scherm
Nasrdin Dchar wil met de parade in Amsterdam mensen verbinden door de straat op te gaan. foto Chris van Klinken/pix4profs

Steenbergse acteur Nasrdin Dchar: 'We moeten mensen verbinden'

ROTTERDAM/STEENBERGEN - Terwijl Nasrdin Dchar zich voor het station van Rotterdam opstelt voor de fotograaf, komt er een iemand langs die de acteur herkent. Hij schudt hem de hand. "Goed initiatief, dat Ieder1." Dchar straalt: "Dank je wel! Ga je meelopen?" Even later zegt hij: "Dit soort reacties krijg ik steeds op straat. Het leeft echt onder de mensen."

De geboren en getogen Steenbergenaar Nasrdin Dchar, acteur uit onder andere Rabat en Wolf, is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan roeren in het maatschappelijk debat. Met als voorlopig hoogtepunt de nieuwe beweging Ieder1, die op 25 september een parade houdt in Amsterdam.

Het begon met je speech nadat je een Gouden Kalf had gewonnen. Vanaf dat moment ben je steeds een stapje verder gegaan. Eind deze maand staat er een parade op de agenda om de diversiteit te vieren. Zijn het bewuste stappen?
"Ik heb daar ook over nagedacht. Het is een beetje the story of my life. Altijd dat andere geluid willen laten horen. Er gebeurt nogal wat op de wereld. Met het maken van mijn eigen voorstellingen zoek ik ook altijd de verbinding op, maar dat is micro-niveau. De tijd vraagt om een grotere actie op macro-niveau. We moeten mensen verbinden en daar beginnen we mee door de straat op te gaan."

Is het niet naïef te denken dat je met een parade de problemen in de maatschappij kunt lossen?
"We doen dit niet om de problemen op te lossen. Konden we dat maar. We doen dit om een ander geluid te laten horen. Een geluid dat hopelijk zal bijdragen aan een oplossing."

Tijdens die speech heb je ook over Steenbergen gepraat. Hoe was het om daar op te groeien?
"Als ik aan mijn jeugd in Steenbergen denk, dan wil ik zo snel mogelijk weer terug. Het was een heel fijne jeugd. Veel vrienden, vriendinnen. Voetballen bij vv Steenbergen. Het was zorgeloos en veilig. Een jeugd die ik ook mijn kinderen zou willen geven. Ik was ook anders dan de andere kinderen. Vond ik fantastisch. Ik had een ander verhaal. Mijn vrienden wilden ook altijd graag bij ons komen, vanwege het Marokkaanse brood van mijn moeder."

Lees het hele interview in BN DeStem of via Blendle

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
546 stemmen