Volledig scherm
Bij de in 2012 geopende Boterhal in Breda kun je lunchen, borrelen of dineren voor een schappelijke prijs. © Johan Wouters/het fotoburo

Steeds meer restaurants en hotels, steeds minder cafés in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen (kaart)

WEST-BRABANT - Het aantal horecagelegenheden in Zuidwest-Nederland is de afgelopen tien jaar onophoudelijk gestegen. In West-Brabant zijn er sinds 2007 zo'n 20 procent meer cafés, restaurants en hotels bijgekomen, in Zeeuws-Vlaanderen 12 procent. 

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die in kaart zijn gebracht door LocalfFocus. De algehele stijging is in overeenstemming met het landelijke beeld. Waar er in 2007 nog zo'n 45.000 horecagelegenheden waren, zijn dat er begin dit jaar meer dan 57.000.

De groei vertekent, want bijna de gehele stijging is te danken aan de voortdurende stroom nieuwe restaurants. Het aantal cafés neemt al jaren af. Waren er in 2007 nog 585 cafés in West-Brabant, tien jaar later zijn dat er nog maar 520. In Zeeuws-Vlaanderen is de daling verhoudingsgewijs eveneens groot: van 180 toen, naar 135 nu. Algemeen wordt aangenomen dat de steeds hogere prijzen in de cafés en het rookverbod de klandizie-omvang geen goed doen.   

Het aantal restaurants groeide het laatste decennium juist met 32 procent (West-Brabant) en 27 procent (Zeeuws-Vlaanderen). 

Voor Midden-Brabant zijn de cijfers vergelijkbaar. 

Bekijk in onderstaand kaartje de statistieken per branche en per gebied voor alle jaren sinds 2007. 

Klik hier voor een overzicht van restaurants die BN DeStem heeft bezocht. 

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
47 stemmen