Volledig scherm
Taghi Razaghi (l.) en Yahya Al Khatib laden de vrachtwagen van Herwonnen Levenskracht uit. Met de meubels worden de vijf appartementen in het Huijbergse St. Margaretha ingericht, die binnenkort door statushouders worden betrokken. © Chris van Klinken/het fotoburo

Statushouders in Huijbergen steken handen uit de mouwen voor lotgenoten

HUIJBERGEN. - Dikke zweetdruppels blinken in de Huijbergse voorjaarszon op zijn voorhoofd. Yahya Al Khatib tilt samen met Taghi Razaghi de zoveelste kast uit de vrachtwagen van Herwonnen Levenskracht en zucht als het ding naast de andere meubels in het veld voor het voormalige zorgtehuis St. Margaretha staat. Hij veegt de druppels van zijn voorhoofd: "Zwaar, maar wel heel leuk om te doen. We helpen andere mensen die in precies dezelfde situatie zitten als wij."

Taghi en Yahya zijn statushouders, voormalige asielzoekers die ondertussen legaal in Nederland wonen. Taghi uit Afghanistan woont in Hoogerheide en Yahya uit Syrië in Woensdrecht ('In het centrum'). Ze wonen respectievelijk drie en twee jaar in Nederland, de taal spreken ze vrij aardig. Daarnaast zijn ze als vrijwilligers actief bij kringloopwinkel Herwonnen Levenskracht (HL). Die organisatie neemt de meubilering van de vijf appartementen in het voormalige zorgtehuis voor haar rekening.

Drie man sterk waren ze woensdag aan het sjouwen: Ad van Loenhout van de kringloopwinkel van Herwonnen Levenskracht én Taghi en Yahya. Statushouders helpen statushouders. Taghi: "Echt mooi werk."

De gemeente Woensdrecht ontvouwde in februari een plan om in twee jaar tijd ongeveer 225 statushouders te huisvesten. Op die manier wil de gemeente de achterstand op dat vlak kwijt spelen en zelfs een kleine voorsprong opbouwen. In St. Margaretha worden vijf appartementen ingevuld door statushouders: drie een- en twee tweepersoonshuishoudens.

Lees meer in BN DeStem.

poll

Fantastisch dat de Vuelta praktisch heel West-Brabant aandoet.

Fantastisch dat de Vuelta praktisch heel West-Brabant aandoet.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
370 stemmen

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
2569 stemmen