Volledig scherm
Wat krijgt een statushouder in uw gemeente?

Statushouders in Dongen krijgen een lening van ruim 7.000 euro, hoeveel krijgen ze in uw gemeente?

ETTEN-LEUR - Een rondje langs West-Brabantse gemeenten leert dat de bedragen die statushouders krijgen voor het inrichten van hun woning behoorlijk verschillen. Het beste is een West-Brabants statushoudersgezin af in de gemeente Dongen. Vader, moeder en twee kinderen mogen daar voor 7.170 euro aan spullen aanschaffen. Dat geld is een lening en moet wel worden terugbetaald.

Een alleenstaande statushouder die in een zelfstandige woning gaat wonen, kan daarentegen het beste naar de gemeente Rucphen verhuizen. Die keert 4.676 euro uit.

Tholen
Zeeuwen doen hun reputatie eer aan, want de gemeente Tholen is het minst scheutig, zowel voor alleenstaanden als voor gezinnen. Een zelfstandig wonende alleenstaande statushouder krijgt daar 1.759 euro aan inrichtingskosten, een gezin met twee kinderen 2.552 euro.

Nét genoeg om huisraad van te kopen bij De Kringloper in Roosendaal, volgens medewerkster Jacqueline Jaspers. „Het ligt eraan wat je wilt. Zo hebben we banken van 50 tot 200 euro, maar voor 2.000 à 3.000 euro kun je toch echt wel een huis inrichten.”

Oosterhout
Bij de Kringlooplijn in Oosterhout zijn statushouders een stuk voordeliger uit. „Voor 1.500 euro heb je alles wat je nodig hebt. Een koelkast is zo’n beetje het duurste om aan te schaffen. Die kost rond de 125 euro. Maar dan heb je er wel een met een vriezer”, meldt medewerkster Chantal Berger, die zegt niet veel statushouders over de vloer te krijgen.

„Ik had er meer verwacht. Maar we zijn niet de enige kringloopwinkel hier, dat scheelt.”

Lees dinsdag meer in  BN DeStem

Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
48 stemmen