Volledig scherm

Station wordt de ‘skyline’ van Breda

BREDA - De hoofdrolspeler zelf was er donderdagavond niet bij. Koen van Velsen, architect van het station in Breda, moest verstek laten gaan op een speciale bijeenkomst waar architecten en stedebouwkundigen spraken over datzelfde station en zijn omgeving.

„Andere verplichtingen”, zo heette het. Maar dat deed weinig af aan de avond die door tachtig belangstellenden werd bijgewoond. Plaats van handeling: één van de nog leegstaande winkels op datzelfde station.

Over de vele winkeltjes op datzelfde station gesproken: waarom, wilde iemand weten, zijn die zaakjes in godsnaam zo ver zijn weggestopt in het nieuwe station? Steven van der Heijden van het architectenbureau van Van Velsen, wel aanwezig, kwam met het antwoord. Een bewuste keuze, gaf hij aan, ,,want de commercie mag datzelfde reizigersverkeer niet in de weg staan. Bovendien is het station bedoeld om de reiziger wat langer aan zich te binden.

Het station zelf was maar een onderdeel van de reeks tafelgesprekken gisteravond, georganiseerd door architectenplatform BLASt en geleid door BN DeStem-journalist Paul Verlinden. Ook de directe omgeving met onder meer het in aanbouw zijnde gerechtsgebouw kwam uitgebreid aan bod.

Uit de verschillende presentaties werd duidelijk dat het gebied bij het station aan de Belcrumkant straks de skyline van Breda wordt. Met voor Bredase begrippen hoge gebouwen, variërend van 32 tot zelfs 66 meter (gerechtsgebouw). Nog veel hoger dan het huidige station dat ‘slechts’ 22 meter meet. Tussen die gebouwen wordt een park aangelegd waarlangs je vanaf het station straks naar het gerechtsgebouw kunt lopen.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
456 stemmen