Volledig scherm
Het station van Rijen uit 1915 is een rijksmonument. Sinds twee

Station Rijen is honderd jaar oud

GILZE-RIJEN Het station in Rijen is jarig.

Het is in september honderd jaar oud. Het station, dat in 1911 door een brand werd verwoest, werd herbouwd en in 1916 heropend.

In die honderd jaar groeide het gebouwtje uit tot icoon van Rijen. Althans, dat vindt de werkgroep Open Monumentendag Gilze Rijen. Omdat het landelijke thema van die monumentendag dit jaar 'iconen en symbolen' is, zet de werkgroep de schijnwerper daarom zondag 11 september in Rijen op het station. Naast feestelijkheden, zal er ook een expositie zijn.

In Gilze is gekozen voor een ander symbool. Hier is de lokale reuzin Gullemoei het middelpunt van de activiteiten. Aan haar enorme voeten op de Oude Schouten Hofstad aan de Driehoek in Gilze, zal een historisch spel worden gespeeld.

Het is de 25e keer dat de werkgroep van alles verzint voor Open Monumentendag. Vandaar dat nog eens extra wordt uitgepakt. Zo is het voor het eerst mogelijk om in Rijen een rondwandeling te maken langs oude leerlooierijen en rijks- en gemeentemonumenten. In bibliotheek Theek 5, waar de wandeling begint en eindigt, is een expositie over leerlooien en is de documentaire te zien die Joost Seelen maaktte over het onderwerp.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
613 stemmen