Volledig scherm
Oud en nieuw samen op het station van Breda. Bert Veldhoen (links), de beheerder van het oude station en Jeannette Singewald, de huidige beheerster, luisteren naar de verhalen van Walter van de Calseyde die een boek over het station schreef. foto RENé SCHOTANUS/Pix4Profs

Station Breda: Van een tochtig hol naar een luxe reizigersoord

Terwijl donderdag het nieuwe station geopend wordt, wandelden de oude en de nieuwe beheerder afgelopen week door Bredaas jongste aanwinst. Ze zijn het roerend met elkaar eens. 'Dit is zovéél beter!'

BREDA - 'Een kouwe rotplek was het!' Jeannette Singewald, beheerster van het station in Breda trekt een moeilijk gezicht. Ze doelt op de voorganger van het 145 miljoen euro kostende nieuwe station. "Die reizigerstunnel destijds, dat was echt niet fijn werken hoor. Daar tochtte het altijd."

Bert Veldhoen die destijds stationsmanager was van het krakkemikkige, verwaarloosde stationnetje, knikt. "Klopt. Dit station is niet alleen veel groter, maar ook zoveel mooier. Die tunnel waar jij het over hebt was maar acht meter breed. Als 's ochtends vier treinen tegelijk aankwamen, was het daar altijd zo ontzettend druk."

Aan de vooravond van de officiële opening van het nieuwe station maken Singewald en Veldhoen samen een wandeling door Breda's jongste aanwinst. De oude en de nieuwe stationsmanager, geflankeerd door nog een derde persoon: Walter van de Calseyde die een boek schreef over de historie van het Bredase spoor.

Alle drie zijn ze het roerend met elkaar eens. Het nieuwe station van Breda mag gezien worden. Wat heet. "Dit is een van de mooiste stations van Nederland", vindt Veldhoen. "En het comfortabelste", vult Singewald aan. "Je kunt hier vanwege de vloerverwarming zelfs 's winters zonder jas door de hal lopen."

Lees donderdag meer in BN DeStem

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
45 stemmen