Volledig scherm
© Thinkstock

Stalker tegen rechter: ‘Ga jij appels plukken?’

BREDA - ,,Ik wil het je wel laten zien hoor,” zegt Salem. De rechter stemt ermee in dat de verdachte naar voren stapt. Met de berichten op zijn telefoon wil hij aantonen dat niet híj een stalker is, maar juist slachtoffer. De ontvangen sms’jes lijken echter meer het tegendeel te bevestigen; verzoeken om met rust te worden gelaten. Dus verduidelijkt hij: "Toch zeg ik je, man. Die twee hebben mij zelfs bedreigd met messen."

Die twee, dat zijn een vrouw die hij in december 2012 leerde kennen en haar zus. Aanvankelijk verliep het contact vriendelijk. De jongedame ontving zelfs mooie boeketten. Maar als ze niet verder in wil gaan op de avances van de 33-jarige Bredanaar, wordt de sfeer grimmiger. Het contact ontaardt vanaf maart 2013 in stelselmatige belaging.

Officier van justitie Kristel Simpelaar somt de beschuldigingen op: een dagelijks spervuur van tientallen stilzwijgende of intimiderende telefoontjes en berichten. De verdachte rijdt de vrouw klem met zijn scooter. Steekt veelvuldig haar autobanden lek. Trapt een deuk in haar auto en maakt dreigende snijbewegingen langs zijn keel.

Het slachtoffer werkt in de waxsalon van haar zus. En ook die wordt doelwit. Op de stoep voor de zaak worden bloempotten en afval gedeponeerd en op de vensterbank ligt op enig moment veelzeggend een baksteen.

Volgens de verdachte ‘allemaal gelogen’. En verder beroept hij zich op zijn zwijgrecht. De officier houdt het op 200 uur werkstraf omdat het al langer geleden is.

Salem wil nog iets over zijn toekomstwensen kwijt: "Op mijn veertigste boer in Marokko en een gezin." Dan kunt u alvast oefenen bij tuinders, oppert een van de rechters. Een meewarige blik: "Ga jij voor een paar euro appels plukken?” Ze blijft correct: "Als ik niets anders zou hebben, best wel."

Uitspraak over veertien dagen.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen