Volledig scherm

Stadsbeiaardier Breda moet wennen aan nieuwe cabine

BREDA Het is nog even wennen, zegt stadsbeiaardier Paul Maassen wanneer hij dinsdagochtend hoog boven in de toren plaats neemt achter zijn klavier.

Zijn vuisten verkennen de houten toetsen.

Het klavier is nieuw. Maar dat niet alleen. Het glazen dak, de ramen die uitkijken over Breda, het bankje dat plaatsbiedt aan bezoekers. "Alles is nieuw. Mijn hele cabine."

Het was begin juni toen medewerkers van torenuurwerkbedrijf Royal Eijsbouts de 365 treden van de Bredase toren beklommen om boven, vlak achter de wijzerplaat van de torenklok, met breekijzers en grote hamers het oude 'hok' van de stadsbeiaardier te slopen.

Dat houten kantoor, dat in 1929 werd gebouwd op verzoek van de toenmalige stadsbeiaardier Jacobus Alysius Maassen (de overgrootvader van Paul), was aan vervanging toe. Het tochtte, kraakte en was gammel. Hoog tijd voor iets nieuws.

In juni werd het kantoortje neergehaald om compleet te worden vervangen. In één moeite door werd het instrument van de beiaardier aangepakt. Er kwam een nieuw klavier met zes extra toetsen waarmee zes nieuwe klokken zijn te bespelen. Die zijn op dit moment nog niet gegoten. In september worden ze feestelijk ingeluid..

Intussen schoof Maassen dinsdag voor de vierde keer op het nog glanzende bankje in zijn nieuwe cabine. "Het is allemaal nog een beetje onwennig." De klokken klinken anders, zijn nog niet helemaal optimaal afgesteld. "En, doordat de nieuwe cabine -in tegenstelling tot de oude- is geïsoleerd, is het geluid dat ik hoor omfloerster." De nieuwe (openklapbare) ramen zijn geweldig, zegt hij. "Met een nog fraaier uitzicht over Breda." Donderdag om 19.00 uur is er een beiaardconcert.

Lees woensdag in BN DeStem

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen