Volledig scherm
Staatssecretaris Dijkhoff op basisschool Laurentius in Breda. © Ine Cup

Staatssecretaris Dijkhoff presenteert boek over vluchtelingen op basisschool Laurentius in Breda

BREDA - ‘Wat doet u zoal?’, ‘Is dat moeilijk?’, ‘Wordt het leeg in Nederland als de oorlog stopt?’, 'Wat gaan jullie doen om de vluchtelingenstroom te stoppen?' en ‘Waarom komen ze alleen naar Europa?’ waren een paar van de vragen die VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vanochtend kreeg van groep 7-leerlingen van de Laurentiusschool in de Bredase wijk het Ginneken. Daar werd Ik ben Miran gepresenteerd, een kinderboek met verhalen van asielkinderen. Over hoe het is om als kind op de vlucht te zijn en in een land terecht te komen waar je niemand kent en waar alles anders is dan thuis.

Dijkhoff, zelf Bredanaar, was een half uur bij de presentatie aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden. ‘Goed voorbereid’, noemde de staatssecretaris de vragen achteraf. „Je kunt merken dat ze er thuis over gesproken hebben.”

Spannend
​De Laurentiusschool, een school met ruim 800 voornamelijk autochtone leerlingen gelegen in een welvarende wijk, lijkt in eerste instantie niet de meest voor de hand liggende school voor de boekpresentatie, zegt ook schooldirecteur Jack Slangen. „Mijn eerste reactie was: zijn wij wel de beste school voor deze boekpresentatie. Op dit moment hebben we twee vluchtelingenkinderen, in de onderbouw. Maar er zit hier in de buurt geen asielzoekerscentrum en er wonen ook geen statushouders. Vorig jaar hadden we er eentje, in de bovenbouw. Van de andere kant, toen vorig jaar het eerste vluchtelingenkind op school kwam, vonden leerlingen dat heel spannend. Juist omdat ze er nooit mee in aanraking komen."

Precies de reden waarom gekozen is voor de Laurentius, zegt Carolien Lageuse van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die samen met het COA en de Dienst Terugkeer & Vertrek opdracht gaf tot het schrijven van het boekje. ,,Wij krijgen steeds vaker vragen van scholen over het onderwerp. En met name op dit soort scholen is het heel spannend als er een asielzoekerskindje komt. Op scholen waar veel asielzoekerskinderen zitten is het vrij normaal, is het onderwerp vaak al onderdeel van het lespakket." Lees het hele verhaal in BN DeStem

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
87'
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC TwenteTWE
90'+1'
0-4
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
680 stemmen