Volledig scherm
Nassau-Lezing in de Grote Kerk van Breda door staatssecretaris Klaas Dijkhof. Foto Ramon Mangold/ Pix4Profs

Staatssecretaris Dijkhoff bij Nassaulezing in Breda: 'Grens dicht voor gelukszoekers' (fotoalbum)

BREDA - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil dat asielzoekers uit veilige landen harder worden aangepakt. Als ze Nederland uitgezet zijn, komen ze er niet meer in.

Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze wordt systematisch misbruikt door 'gelukszoekers' uit Balkanlanden. Om dit soort misstanden een halt toe te roepen, wordt deze vluchtelingen, nadat ze Nederland zijn uitgezet, de toegang tot alle landen van de Europese Unie ontzegd voor een periode van twee jaar.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie dinsdagavond in Breda, nadat hij in de Grote Kerk de Nassaulezing had uitgesproken.

Burgemeester
Hij reageerde daarmee op een vraag van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen. Die zei dat een 'rondreizend circus van gelukzoekers' uit landen als Albanië en Macedonië er steeds vaker een puinhoop van maakt op Prinsenbosch. "Ze gedragen zich schandalig, stelen als de raven en zetten andere mensen tegen elkaar op", zei Boelhouwer.

De burgemeester stelde voor dat deze asielzoekers die geen enkele kans maken op een vluchtelingenstatus, voortaan maar moeten betalen voor elke dag dat ze in de opvang zitten. "Dan zijn we meteen van ze af", vermoedt Boelhouwer.

Dijkhoff kent het probleem. Op dit moment worden asielzoekers uit de Balkan al snel door de procedures gejaagd. "Het duurt nog maar een paar weken, al zou het wat mij betreft nog wel sneller mogen", zei de staatssecretaris over de mensen die volgens hem ook wel weten dat ze geen asiel krijgen. "Maar je hoeft maar 'asiel' te roepen en je krijgt een bed en eten."

Lees woensdag meer in Bn DeStem en bekijk meer foto's van de Nassaulezing in het fotoalbum

Volledig scherm
Nassau-Lezing in de Grote Kerk van Breda door staatssecretaris Klaas Dijkhof. Foto Ramon Mangold/ Pix4Profs

Poll

Niet AZ of PSV, maar Willem II wordt dit seizoen tweede in de eredivisie

Niet AZ of PSV, maar Willem II wordt dit seizoen tweede in de eredivisie

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
730 stemmen