Volledig scherm
Het afgelopen jaar is vastgesteld wat de zwakke punten zijn, zoals te veel steen, saai, kaal en te weinig groen en horeca.

'Specialiteitenwinkel is oplossing voor leegloop Heksenwiel in Breda'

BREDA - Er staat nog veel leeg in Heksenwiel. Ondertussen verandert Dela Vastgoed het uiterlijk, maar hebben de marktkooplui een eigen oplossing.

Wie een rondje door winkelcentrum Heksenwiel loopt, kan er niet omheen. Er staat nog steeds veel leeg. Ook het aantal kramen op de weekmarkt is met meer dan de helft verminderd. Wat de markt en het winkelcentrum aantrekkelijker kan maken? Meer speciaalzaken, zeggen de marktkooplui.

Het is gezellig druk op woensdagochtend in winkelcentrum Heksenwiel. Er zijn veel moeders met kinderen op de been die tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen wat kledingwinkels meepakken.

Gespecialiseerde winkels
Ook de marktkramen hebben aanloop. De een wat meer dan de ander. Zo gaan de gebakken vissen van De Ruijter's Vis als warme broodjes over de toonbank. Eigenaar Karel Prevoost heeft samen met zijn vrouw Jolanda de Ruijter de viskar al veertig jaar. Ze doen wekelijks diverse markten in Breda aan, waarvan al twintig jaar de weekmarkt in Heksenwiel. Die markt levert nog genoeg op om er te blijven staan, maar er is wel veel veranderd in de laatste jaren. "Het koopgedrag van mensen verandert gewoon. Ze doen de grote boodschappen in de supermarkt en voor de kleine boodschappen gaan ze naar de markt of naar gespecialiseerde winkels. We hebben hier een heel mooi plein, maar er is veel terugloop. Gespecialiseerde winkels zouden een oplossing zijn, maar dan moet wel de huur omlaag, denk ik."

Ook Joep Schot van Bloemenhandel Schot ziet voor Heksenwiel toekomst in delicatessewinkels. Of kramen. "Een kippen- en kaasboer zouden al voor meer animo zorgen op de weekmarkt", vertelt hij. Ook visboer Prevoost noemt een kippenboer als oplossing. "Ik weet dat er in deze wijk veel Surinamers wonen. Die zijn nu eenmaal dol op kip."

Campagne
Ondertussen is Dela Vastgoed, de eigenaar van het winkelcentrum, gestart met een campagne om de leegstand tegen te gaan. Het afgelopen jaar is vastgesteld wat de zwakke punten zijn, zoals te veel steen, saai, kaal, weinig groen en horeca, geen verblijfsplekken, verschraling van het aanbod en slecht parkeren. Deze informatie heeft geleid tot een plan.

Zo gaat Dela Vastgoed de drie bestaande entrees en de nieuwe doorsteek een facelift geven om het centrum herkenbaarder te maken, er komt een nieuwe huisstijl die het buurtgevoel versterkt en meer marketing.

Lees meer in BN DeStem van donderdag 28 juli.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
849 stemmen