Volledig scherm

Specialist zoekt de huisarts op

ROOSENDAAL / BERGEN OP ZOOM - Het is niet meer vanzelfsprekend dat medisch specialisten binnen de ziekenhuismuren werken. Zij doen hun intrede in de huisartsenpraktijk.

Het is winst voor iedereen, vindt bestuurder Janneke van Vliet van Bravis ziekenhuis: medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen die de huisartsenpraktijken opzoeken om daar consulten te houden en rechtstreeks te overleggen met de huisarts. Mooi voorbeeld is de samenwerking tussen de huisartsen van Medisch Centrum Nieuw Gastel en de gespecialiseerde verpleegkundige voor chronisch hartfalen van Bravis. Eens per maand zit de verpleegkundige een dagdeel in Nieuw Gastel om patiënten te zien.

"Het zijn vaak oudere mensen voor wie het een hele toer is om steeds naar het ziekenhuis te komen. Omdat ze slecht ter been zijn, omdat ze afhankelijk zijn van vervoer door hun kinderen, vul maar in. Het is voor hen veel beter dat ze gewoon naar de huisartsenpraktijk kunnen", aldus Van Vliet. Verpleegkundige en huisarts hebben er evenzeer baat bij. "De verpleegkundige praat na met de huisarts; soms komen ook andere kwalen aan het licht die meteen besproken worden."

Het is een samenwerkingsvorm die Bravis ook met andere huisartsenpraktijken in West-Brabant wil bouwen. Bij de nieuwbouw van verpleeghuis De Lindenburgh in Steenbergen komt opnieuw een buitenpoli van Bravis waar wordt ingestoken op samenwerking tussen huisartsen en specialisten en/of verpleegkundigen terplekke. In Bergen op Zoom is medisch centrum De Grebbe een voorbeeldplek. Daar zitten al sinds de opening in 2013 hulpverleners zoals huisartsen, fysiotherapie, prikpost en apotheek bij elkaar, maar sinds kort komt daar ook de kinderarts van Bravis over de vloer.

Dat bespaart volgens Van Vliet onnodige verwijzingen van de huisarts naar het ziekenhuis. "Het zorgt voor kruisbestuiving over en weer. De kinderarts leert ook van de huisarts. Huisartsen kijken anders naar patiënten, hebben doorgaans meer vertrouwen in het weerstandsvermogen van (jonge) patiënten." Mogelijk gaan ook geriaters vanuit Bravis op gezette tijden in De Grebbe werken. Dat wordt onderzocht. De trend dat ziekenhuiszorg buiten de muren van het ziekenhuis wordt geplaatst, lijkt daarmee niet te stoppen. Dat is zeker voor kwetsbare ouderen goed nieuws. "Zij komen soms slechter uit het ziekenhuis dan dat ze erin zijn gegaan; een ziekenhuis is voor hen niet de beste plek om te herstellen", weet Van Vliet.

Volledig scherm
© Thinkstock

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
529 stemmen