Volledig scherm
Jeroen Musters kwam niet op de fiets of scooter zijn cijferlijst halen op het JTC in Roosendaal © Foto Cobine van der Louw

Spannende dag voor leerling én docent (video)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / ETTEN-LEUR - Jaren leef je er naartoe; het moment dat je je diploma behaalt. Maar eerst is het wachten op dat ene telefoontje. Hoe hebben de examenkandidaten en hun mentoren de dag doorgebracht?

Conciërge Corné van Ekeren van het JTC in Roosendaal heeft de vlaggen met daarop 'geslaagd' al klaarliggen. Een grote groep geslaagden komt het schoolplein opgemarcheerd. Jasper Reuvers, teamleider bij het JTC, ontvangt de leerlingen. Hij is erg tevreden met het behaalde resultaat. "Al 93% van de mavoleerlingen is in een keer geslaagd. We weten dat dit percentage hoger wordt."

Mentor
Mentor Joyce van Beek heeft een geweldige dag. Al haar 30 leerlingen zijn in een keer geslaagd. "Ik was erg zenuwachtig. Sommige leerlingen uit mijn groep zaten kantje boord. Toch is iedereen op tijd wakker geschud. Het was erg leuk bellen", aldus Van Beek.

Spannend, intensief en leuk tegelijk. Zo omschrijven de mentoren Anita Bode en Sandra van der Poel van het Juvenaat in Bergen op Zoom het einde van de examenperiode.

"Het is een dag van vreugde en verdriet ineen. De wetenschap dat je scholieren moet bellen die op dat moment zo kwetsbaar zijn, is verschrikkelijk. Toch reageren ze over het algemeen goed op de mededeling dat ze een herkansing hebben of gezakt zijn. Een van de leerlingen praatte er zelfs deels overheen, omdat ze míj die ellende wilde besparen", meent Van der Poel.

"Bijzonder toch? Anderzijds is deze dag ook voor ons een groot feest."

Staatssecretaris
Het idee van staatssecretaris Sander Dekker om voldoendes mee te nemen naar het herkansingsjaar, vinden beide mentoren een goed idee.

"Schoolprestaties kunnen heel erg afhangen van de thuissituatie of andere problematiek. Als een leerling normaal gesproken goed scoort voor een vak, maar een jaar later door omstandigheden minder, is dat zonde."

Van Beek twijfelt. "Op de mavo zijn de leerlingen nog erg jong. Als ze voldoendes mogen meenemen, krijgen ze veel vrije uren. Die gaan ze niet vanzelfsprekend besteden aan oriëntatie voor de toekomst. Als deze uren opgevuld worden met lessen in de vakken die ze moeten herkansen, vind ik het wel een goed idee."

Lees vrijdag de verhalen van de leerlingen in BN DeStem

Volledig scherm
Leerling MAVO JTC , dependance aan Azalestraat, zijn uitzinnig voor het gebouw. foto : Gerard van Offeren
Volledig scherm
De blijde geslaagden wapperend met hun cijferlijst in Bergen op Zoom Foto Chris van Klinken
Volledig scherm
Conciërge Corné van Ekeren deelt de 'geslaagd'vlaggen uit aan de geslaagde leerlingen van het JTC in Roosendaal © Foto Cobine van der Louw
Grote blijdschap bij MAVO geslaagden buiten het gebouw van de dependance van JTC in Roosendaal. HAVO en VWO komen donderdagavond bij elkaar. Video: Cobine van der Louw

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
322 stemmen