Volledig scherm

SP-Kamerlid: 'We hebben uitzetting niet kunnen voorkomen'

GILZE - De politiek is er niet in geslaagd iets te veranderen aan het lot van het gezin Ndikumana uit Gilze. Dat zegt Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP. Zij zegt niet te zien hoe nu nog voorkomen kan worden dat het gezin uitgezet wordt naar Burundi.

Moeder Aline vluchtte tien jaar geleden voor het oorlogsgeweld in dat land. Inmiddels is het gezin uitgebreid met dochter Jessica (6) en broertje Owen (4). Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had de uitzetting kunnen voorkomen door gebruik te maken van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid. Daardoor had hij kunnen bepalen dat er bijzondere omstandigheden zijn waardoor het gezin alsnog had mogen blijken. Maar dat is dus niet gelukt, vertelt Gesthuizen.

Dringend beroep
"De SP en andere fracties hebben de uitzetting niet kunnen voorkomen. Wij hebben een dringend beroep op Klaas Dijkhoff gedaan om dat te voorkomen maar dat is dus niet gehonoreerd. Er is sprake van een zeer akelige situatie. Een gezin dat al tien jaar hier woont en waarvan de kinderen hier geboren zijn gaan naar een zeer onveilige situatie in een land met een dictatuur en onderdrukking. Dat is een onmogelijke situatie, het is onbestaanbaar."

Geschrapt
Om de ernst van de zaak te benadrukken herinnert Gesthuizen nog maar eens aan een bezoek aan Afrika dat Nederlandse Kamerleden recent aflegden. "Daarbij werd een gepland bezoek aan Burundi geschrapt.Als enige, omdat het te gevaarlijk was."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
501 stemmen