Volledig scherm
Een bedelaar in Breda.

Smeekbede winkeliers: verbied die schooiers

ETTEN-LEUR / BREDA - Winkeliers willen dat bedelen overal verboden wordt. Schooiers schrikken hun klanten af en bederven de kooplust.

Het tafereel in het centrum van Breda is steeds hetzelfde, vertelt wijkagent Niels Vissers (32). "Drie, vier Oost-Europeanen worden met een luxe bak in het hart afgezet en opgehaald. Vrolijke mensen die plots moeilijk ter been zijn. Jonge vrouwen die doen alsof ze 75 jaar zijn en volkomen berooid."

Dat gebeurt een paar keer per maand. De wijkagent heeft de indruk dat het niet steeds dezelfde 'duizend-en-een-nacht-schooiers' zijn die vooral in de drukke Ginnekenstraat winkelend publiek en toeristen lastig vallen. "Ik denk dat het een grote familie is die in wisselende samenstellingen opereert. In Breda met name op zaterdag en woensdag, op andere dagen zie je ze in Den Bosch."

Boete
De bedelaars krijgen een boete van 140 euro, omdat ze zich voor winkels hinderlijk ophouden met hun hondje of wandelstok en zich onnodig opdringerig gedragen, zoals dat in de algemene plaatselijke verordening van Breda heet.

Een absoluut bedelverbod, waarvoor Detailhandel Nederland namens alle winkeliers nu pleit, is niet per se noodzakelijk, meldt politieman Vissers.

"Middenstand én publiek ondervinden overlast van bedelarij en wij hebben voldoende middelen om op te treden."

Lees meer over de bedelaars in BN DeStem van vrijdag

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
164 stemmen