Volledig scherm
Het terras van Het Hooihuis werd onlangs uitgeroepen tot het 'Beste terras van Nederland'. FOTO Peter van Trijen/pix4profs

Smakelijk leven in het Hooihuis in Roosendaal

ROOSENDAAL - Ruim opgezet, vriendelijke bediening, goed eten met uitschieters: Ja, Het Hooihuis heeft een best terras.  

Wie zijn wij om te bepalen of restaurant Het Hooihuis in Roosendaal de terechte winnaar is van de strijd om het ‘Beste terras van Nederland’. We kunnen in ieder geval eens gaan kijken en ons eigen oordeel vellen. Dus dat doen we, op deze hoogzomerse dinsdag.
Het terras is kind- en diervriendelijk, het meubilair kan tegen een stootje, de opzet is ruim, we zien veel hout en groen, strandstoelen en een vuurplaats. De meeste gasten zijn zomers, maar netjes gekleed.

Rolstoelvriendelijk is het gebouw ook, maar wie moet duwen heeft spierkracht nodig om het wagentje over de kiezelsteentjes vooruit te krijgen. En dan is er nog een drempel, maar dat is pas een probleem wanneer je binnen moet zijn.

Het Hooihuis, tweehonderd zitplaatsen, heeft over klandizie geenszins te klagen. De ontvangst is hartelijk. Allemaal jonge mensen in de bediening. Die het wel druk hebben, maar toch vriendelijk reageren op vragen. Ook als ze eens een antwoord schuldig moeten blijven.

De vissoep is zelf gemaakt. Die neem ik dus. Een aanrader. Met verse stukjes vis, twee mooie mosselen en gamba. Gaste geniet van haar salade met mozzarella en biologische tomaten van een Kruislandse kweker. „Welke kweker?” vragen we. De gastvrouw weet het niet. Terwijl er toch echt toppers van zijn land komen.

We zitten inmiddels een uurtje. Buren vroegen een kussentje. Dat doen wij dus ook. Ze blijken extra comfortabel. Mensen na ons grijpen ernaast. De voorraad is vergeven.

Zoals onze buren ook naast de ‘Hooihuis burger’ grijpen. We horen de gastvrouw vertellen dat de leverancier uit Yerseke, van wie ook de vis komt, die ochtend geen burgers geleverd heeft. Hè? „Maar wij hadden toch...?” De gastvrouw stelt ons gerust: „Er lagen er nog twee.”
Een goede keuze overigens, vindt de overkant van de tafel. Heel mooi (grain-fed) rundvlees van de grill op een brioche broodje met cheddar, bacon, barbecuesaus, rode ui en kropsla. Mijn salade, met gerookte zalm, gamba, avocado en stukjes sinaasappel, oogt goed. Verse vis en mooie groenten, maar de salade is nauwelijks of niet aangemaakt. Waterig. En dan is het ineens wel heel veel sla.

Een dessert? Eigenlijk zijn we al voldaan, maar je wilt toch weten of zo’n Hooihuis ook daarmee ‘best’ scoort. En dat is zo! We vroegen één dessert genaamd ‘losgeslagen snicker’ (chocolademousse, fudge, geroosterde pinda’s en roomijs) met twee lepeltjes en krijgen een bordje met twee gescheiden porties. Zodat we ook dáár geen ruzie over krijgen.

De koffie is top, oordeelt de overkant. Zij kan het weten, want ze drinkt nauwelijks anders. Ik bevestig. Prima cappuccino!
Eigenaar Koen Bakker straalt uit dat hij niet anders verwacht had dan dat we overwegend positief zouden zijn. Het loopt zo storm, zegt hij, dat hij wel een tweede Hooihuis zou kunnen vullen. Zien we op de valreep toch nog een Hooihuis burger geserveerd worden. Bakker verklaart: „De leverancier is alsnog geweest.”

OORDEEL

Voorgerecht: 8,2
Hoofdgerecht: 7,0
Nagerecht: 8,3
Prijs/kwaliteit: 8,0
Bediening: 8,0
Sfeer: 9,0
​Drank: 6,5
Eindscore: 8,1

WAT EN WAAR?

Adres: De Stok 13
Plaats: Roosendaal
Tel: 0165-537902
www.hooihuis.nl
Dagelijks open vanaf 10.00 uur (keuken open vanaf 11.00 uur.

REKENING

Kreeftensoep: 8,75

Caprese: 10,50

Hooih. burger: 12,50

Scampi/zalm: 14,50

Losgesl. Snicker:7,50

Huiswijn Chardonnay (2):8,80

Huiswijn sauvignon blanc (2):7,30

Cappuccino: 2,75

Espresso:2,75

Totaal: 74,85

Wat verder nog ter tafel komt

Het Hooihuis ligt vlak bij afslag Roosendaal West, heeft een ruime parkeerplaats voor de deur (gratis), heeft een zeer royaal terras met tipitent, geschikt voor allerlei feesten en partijen. Het Hooihuis heeft een eigen blad en vriendenkring (je kunt lid worden van de Hooihuisclub.)
Voor aanbiedingen en evenementen (zoals mosselfeesten of de Roosendaalse houthakkampioenschappen: raadpleeg de website van de zaak.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
82 stemmen