Volledig scherm
Tienduizenden liters grond- en afvalstoffen synthetische drugs in loods Dorst © oto Marcel van Dorst – MaRicMedia

Sluiting dreigt voor aspergeteler Bavel na vondst 50.000 liter xtc-stoffen

BAVEL - De 51-jarige aspergeteler uit Bavel die donderdag is opgepakt na de megavondst van zo'n 50.000 liter drugschemicaliën in zijn schuur blijft voorlopig in de cel. De rechter-commissaris in Breda heeft dat vrijdag besloten.

De kans bestaat dat de gemeente Breda het bedrijf aan de Leijweg tijdelijk sluit. "We wachten de rapportage van de politie af. Standaard gaat een bedrijf waarin harddrugs worden gevonden voor een jaar op slot", zegt woordvoerder David Slager.

De politie heeft de landbouwer verhoord en zegt verder niks over het onderzoek. De partner van de verdachte wil ook niet op de zaak ingaan. Gelet op de omstandigheden is vermoedelijk sprake geweest van een stash, een geheime en illegale opslagplaats. De politie vond grond- en afvalstoffen die worden gebruikt of vrijkomen bij productie van xtc (mdma). Voor zover bekend is er geen apparatuur ontdekt die erop wijst dat op de boerderij drugs zijn gemaakt.

Buurtbewoners en bekenden verbazen zich over de aanhouding en vondst. De verdachte stamt volgens hen uit een bekende familie van agrariërs die wonen en werken rond Bavel en Dorst. "Mensen zeggen dat er misschien wel eens een wietplantje tussen de doorgeschoten asperges groeide. Maar al zou dat zo zijn; dit is iets van een heel ander kaliber. Misschien heeft hij de schuur alleen verhuurd", oppert een bewoner.

De politie wil niet zeggen hoe ze de opslag op het spoor is gekomen. Dat kan zijn gebeurd door een tip. De vondst kan ook voortvloeien uit een ander groot drugsonderzoek in Brabant, zoals rond het bedrijf Party King in Best. Gisteren boog de rechtbank in Den Bosch zich over dit dossier.

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
112 stemmen