Volledig scherm
© Thinkstock

'Slechts' drie moorden: West-Brabant lijkt nu alweer moordregio af

BREDA / TILBURG - Is West-Brabant nu wel of niet een van de misdadigste gebieden van Nederland? Vorig jaar lag de regio in het brandpunt van de landelijke (media)belangstelling door het recordaantal moorden: vijftien, waarvan de helft in criminele sfeer  

Hoogtepunt
Dit jaar lijkt het werkgebied van de politie-eenheid Zeeland-WestBrabant op een nieuw hoogtepunt af te steven, maar dan in positieve zin. Er vonden in het eerste half jaar 'slechts' drie moorden plaats, waarvan twee in het misdaadmilieu. Daarbij kwam de eenheid onlangs met de beste misdaadscijfers in jaren.

Zo vonden in de eerste zes maanden van 2016 minder inbraken en straatroven plaats, terwijl de oplossingsprecentages fors oplopen. Ook landelijk troeft de regio de meeste andere af. Amsterdam zucht bijvoorbeeld weer onder oplopende misdaadcijfers.

Braafste?
Is Midden- en West-Brabant van het stoutste jongetje in de klas, ineens het braafste geworden? Zo simpel ligt het volgens deskundigen ook weer niet. Politiechef Hans Vissers is dolblij met de positieve ontwikkelingen, maar staart er zich niet blind op. "Nog steeds is er bijvoorbeeld veel geweld in de criminele wereld, alleen ontaardt het nu niet zo vaak meer in liquidaties."

Criminoloog Cyrille Fijnaut waarschuwt voor de macht van cijfertjes en statistieken: "Geloof er niet meteen in, trek geen overhaast conclusies, maar onderzoek diepgravend wat er aan de hand." De hoogleraar pleit voor een 'ouderwets' criminografisch onderzoek in West-Brabant: "Op basis daarvan kun je maatregelen nemen."

Lees dinsdag in BN DeStem: 'Die moordgolf was niet gelijk een trend'

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
530 stemmen