Volledig scherm
© ThinkStock

Slecht zicht op suïcidegevaar: forse stijging aantal zelfdodingen in West-Brabant

Het aantal zelfdodingen stijgt in West-Brabant forser dan elders. 'De zorgverlening heeft potentiële suïcideplegers niet goed in beeld.'

In 2015 maakten 96 West-Brabanders zelf een einde aan hun leven. Dat waren er een jaar eerder 65 en dat was ongeveer hetzelfde aantal als twintig jaar geleden.

Maar niemand weet waarom er plots zo'n forse stijging is. Of waarom het juist in deze streek zo enorm is toegenomen. In andere Brabantse regionen is dat niet in die mate aan de hand.

"We kunnen dat niet goed verklaren, want tot nu tot hebben we mensen die risico lopen om zelfdoding te plegen en nog niet in de zorg zijn niet goed in beeld", zegt psychiater Christina van der Feltz-Cornelis.

Zij is bijzonder hoogleraar sociale psychiatrie aan Tilburg University en maakt zich zorgen over de situatie in Brabant. Want met 312 gevallen van suïcide verergert het ten opzichte van een jaar eerder zienderogen en is deze provincie er landelijk verhoudingsgewijs na Groningen het slechtst aan toe.

Van der Feltz-Cornelis vermoedt dat de stijging vooral wordt veroorzaakt door alleenstaande oudere mannen, vaak boeren, die het niet meer zien zitten. Mensen die niet snel om hulp vragen. En depressieve jongeren.

Lees het hele verhaal woensdag in BN DeStem.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
543 stemmen