Volledig scherm
Sheryl Sandberg. © AP

Sheryl Sandberg: Facebook-nepnieuws hielp Trump niet

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg heeft donderdag in een interview ontkend dat nepnieuws op het sociale media-platform Donald Trump aan de overwinning heeft geholpen. Facebook krijgt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen kritiek omdat er door Republikeinen veel berichten werden gedeeld waar niets van waar was.

In een interview met NBC meent Sandberg dat die verspreiding van misinformatie niet doorslaggevend is geweest in de uitkomst van de verkiezingen. Ze gaf wel aan dat Facebook onderzoekt hoe nepnieuws van echt nieuws onderscheiden kan worden. 'We doen wat we kunnen om duidelijker te maken wat een hoax is op Facebook.' Sandberg zei dat er nog veel werk te doen is.

Eerder liet Facebook-directeur Mark Zuckerberg al weten dat er actie ondernomen wordt, onder meer door het makkelijker te maken nepberichten te rapporteren. In het interview zei Sandberg dat de Amerikaanse verkiezingen het belangrijkste gepreksonderwerp waren op Facebook in 2016. 'Mensen willen geen nepnieuws in hun tijdlijn en wij willen dat ook niet.'

Volledig scherm
Hillary Clinton. © REUTERS

Voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevaren van onjuiste nieuwsberichten. 'Het is nu duidelijk dat zogenoemd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld. Levens lopen gevaar', zei de Democrate. Daarmee leek ze te verwijzen naar een man die dit weekend met een geweer een pizzeria in Washington binnenliep na onjuiste berichten over een Democratisch pedofielennetwerk in het restaurant. Clinton zei dat nepnieuws op sociale media 'een epidemie' is en een gevaar dat moet worden aangepakt. Ze riep politici en het bedrijfsleven op maatregelen te nemen 'om onze democratie en onschuldige levens te beschermen'.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
893 stemmen