Volledig scherm
Gras groeit hier niet, maar geen haan die kraait om kunstgras.

Serious Request: longontsteking, 'tijdens het voetballen viel mijn zoontje neer'

BREDA - Van 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis van 3FM in Breda. Waar sturen we dit jaar ons geld heen? BN DeStem-verslaggever Tom Hayes reist samen met het Rode Kruis naar Ivoorkust om de stille ramp van dit jaar te bekijken: kinderen met longontsteking. Zonder behandeling: dodelijk.

Mijn Frans en Baoulé zijn niet meer wat het geweest is, maar de taal van voetbal is universeel. Ook in Ivoorkust is de bal de belangrijkste bijzaak van alledag. Een gesprek komt dan ook pas goed los als die binnenvalt. Didier Drogba is de ongekroonde koning, de Kalous zijn nog altijd retepopulair. Yaya Touré is het even niet, sinds hij heeft bedankt voor het nationale team. Tja, Les Oranges moet je nimmer de rug toe keren.

Diepgeworteld
Die liefde voor voetbal zit hier diepgeworteld. Hoe diep we ook de binnenlanden van Ivoorkust in trekken, overal lopen wel kereltjes met een Messi-, Ronaldo- of Neymarshirtje aan. Uiteraard houd ik nauwlettend in de gaten of toevallig op een rugje de naam van - bijvoorbeeld - Cyriel Dessers prijkt.

Maar tevergeefs, vooralsnog. Voor de volledigheid: met mijn 'Hup N-A-C' heb ik nog weinig potten kunnen breken en ook 'De Paarse Heide' slaat buiten het Bredase ook niet bepaald aan. Ach, wat niet is... Als we van dorpje naar dorpje kuieren, stuiten we op een voetbalveldje.

Zand
Er is een wedstrijd bezig. Elf tegen elf, een scheids die leidt, supporters langs de kant. Gras groeit hier niet, maar geen haan die kraait om kunstgras (die worden hier overigens de nek omgedraaid voor ze überhaupt kunnen kakelen). Dan maar ballen op het zand. Boeiend.

In het dorpje Abo N'Guessankro praat ik met Konan Amenan Beatrice en Kramoh Kouassi Michel. Een echtpaar dat twee kinderen verloor door longontsteking. Hun zoontje was 5 jaar toen hij hen twee maanden geleden ontviel. Tijdens het voetballen viel hij neer.

Mannetje
Hij lag een paar dagen in bed, een medicijn sloeg niet aan. Hij overleed. Papa Michel laat een foto zien van zijn mannetje. Neemt me mee naar hun woning, een hutje, waar hij een zak kleding tevoorschijn haalt. Hij schudt de kleding eruit, graait in de grote hoop die ontstaat, en pikt er een shirt uit. Michel pakt het op, Beatrice komt bij hem staan.

Het was zijn lievelingsshirt. Beiden pakken een mouw, en laten de tekst zien die erop staat: Sergio Agüero, Manchester City. De taal van voetbal is universeel. Tijdens het voetballen viel hij neer. Hij lag dagen in bed, het medicijn sloeg niet aan.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
705 stemmen