Volledig scherm

Schrijver Rodaan Al Galidi naar Grand Theatre

Programma


Datum: donderdag 17 november
Locatie: Grand Theatre Boekhandel, van Coothplein 17B te Breda
Tijd: Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.
Toegangsprijs: € 10,- p.p., inclusief koffie/thee vooraf en een drankje na afloop.

Grand Theatre Boekhandel in Breda heeft weer een mooie literaire avond op het programma staan. Op donderdag 17 november komt schrijver en dichter Rodaan Al Galidi naar Breda. De winnaar van onder meer de Prijs voor de Literatuur van de Europese Unie in 2011 wordt geïnterviewd en zal voordragen uit eigen werk.

Vestigingsmanager Grietje Braaksma is zeer ingenomen met de komst van Al Galidi. “Hij is afkomstig uit Irak en heeft jarenlang over de wereld gezworven. Sinds 1998 woont hij in Nederland. Met zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg brak Rodaan Al Galidi door bij het grote publiek. Hij schetst de kafkaëske situaties die hij in Nederland aantrof met een lach en een traan. Hij is een ontzettend goede observator.”

Braaksma leerde Al Galidi kennen in 2008 bij een dichtersfestival. “Ik was onder de indruk van zijn taalgebruik. Dat bleef mij echt bij. Toen ik in de jury zat van de Prijs voor de Literatuur van de Europese Unie heb ik hem voorgedragen. Hij won met zijn boek De autist en de postduif. Hij laat een unieke stem horen in de Nederlandse literatuur. Rodaan heeft een feilloos taalgevoel. Hij schrijft heel origineel.”

Boek van de Maand
Hoe ik talent voor het leven kreeg werd begin dit jaar verkozen tot Boek van de Maand bij het tv-programma De Wereld Draait Door, waar Braaksma zelf ook panellid van was. “Ook was hij te gast in het literaire programma van Adriaan van Dis. Hij vertel over zijn boek waarvoor de schrijver heeft geput uit zijn ervaringen als asielzoeker in de Nederlandse samenleving.

Op indringende wijze schrijft Al Galidi over de gang langs de diverse instanties om uiteindelijk een verblijfsvergunning te krijgen. Hij spaart niemand, ook zichzelf niet.”

Humor
Al Galidi is een echt puur mens, vertelt Braaksma. “Hij heeft ook nooit een beroep gedaan op een uitkering maar waar hij maar kon werk aangepakt. Hij is een bijzondere man die we hier graag ontvangen. Hij schrijft met zoveel gevoel voor humor, dat de schrijnende zaken in het boek luchtig worden door zijn geweldige vertelkunst.”

De schrijver zal in het Grand Theatre ook poëzie voordragen. “We hebben een mooi programma kunnen samenstellen. Als je zijn poëzie eenmaal beluistert, vergeet je dat nooit meer. ’s Middags gaat de schrijver op bezoek bij enkele vmbo-klassen. ’s Avonds gaat hij bij ons in gesprek met Linda Bertens van uitgeverij Lemniscaat. Ook zal hij voorlezen en na afloop boeken signeren. Het zal zeker weer een bijzondere avond worden.”

Volledig scherm

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
397 stemmen