Volledig scherm
© Thinkstock

Schrijnend leed achter een Bredase voordeur

BREDA - Een oudere, hulpbehoevende vrouw in Breda moet haar huurwoning uit. Een vangnet hangt klaar, maar ze moet wel zelf springen.

"We zien steeds meer leed achter onze voordeuren en wát we zien, is heftiger dan vroeger”, zegt directeur Tonny van de Ven van woningcorporatie AlleeWonen.

Het leed dat zich - volgens diverse bronnen - tot gisteren achter de deur van een woning in de Bredase wijk Kievitsloop afspeelde, tart echter elke beschrijving. Het was een uiterst schrijnende situatie, blijkt uit gesprekken met mensen van onder meer GGD, maatschappelijk werk, Veilig Thuis en de woningcorporatie. De bewoonster, een Marokkaanse vrouw, is gisteren uit dat huis vertrokken. Ze woonde er samen met haar dochter. Die is begin 30 en volgens haar Facebookpagina in opleiding voor doktersassistente.

De moeder huurde tot voor kort een woning van Laurentius aan de St. Ignatiusstraat. Ook een zoon woonde toen bij de vrouw in. De woningcorporatie zegde de huur op vanwege vervuiling, verwaarlozing, overlast, ‘een ondraaglijke stank van kattenpis en een vlooienplaag’.
Sinds 25 mei had de vrouw een huurcontract bij AlleeWonen en woonde ze in de Kievitsloop (Haagse Beemden).

De woningstichting stelde dat zij bewust geen melding maakte van de problemen met de vorige woning. Anders hadden zij het huis nooit aan haar verhuurd. AlleeWonen vond dat de vrouw de woning zo onder valse voorwendselen had gekregen. De corporatie stapte naar de rechter en kreeg gelijk. De huurster moest weg.

De oudere vrouw spreekt echter geen Nederlands, zou aan ernstige diabetes lijden en als gevolg daarvan bijna blind en moeilijk ter been zijn. Voor communicatie met de buitenwereld is ze afhankelijk van haar kinderen.

Lees donderdag verder in BN DeStem, een verslag van gesprekken met bij de zaak betrokken instanties en hulpverleners. Tonny van de Ven: „Wij zetten écht niet zo maar mensen uit huis.”

Of lees het hele verhaal op Blendle

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
66 stemmen