Volledig scherm
Schoenmaker Kajo Guriel © Tonny Presser/Pix4Profs

Schoenmaker Kajo Guriel 'pakt gewoon alles aan' in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het kan dus wel, succesvol ondernemen in de Roosendaalse binnenstad. BN DeStem spreekt deze zomer met ondernemers. Vandaag Kajo Guriel van Mister Minit in winkelcentrum Roselaar.

Volgens schoenmaker Kajo Guriel, zelfstandig franchisenemer van Mister Minit in de Roselaar, heeft Roosendaal al minimaal een jaar of 30 een Mister Minit. Zelf kwam Guriel 16 jaar geleden vanuit Slowakije tijdens zijn omzwervingen door Europa zijn tante in Roosendaal helpen. Zij runde met haar man het schoenmakerswinkeltje naast Albert Heijn.

"Het schoenmaken beviel me meteen heel goed omdat ik van klanten al snel complimenten over mijn werk kreeg. Door mijn oom en tante had ik het vak spoedig onder de knie." De destijds 23-jarige Guriel besloot vanwege het afwisselende werk en het contact met klanten dat hij hier als schoenmaker een toekomst op wilde bouwen. Hij leerde vliegensvlug Nederlands en werd met zijn tante achter de kassa het gezicht van Mister Minit.

Verkoopt geen nee

In 2010 ging hij als zelfstandig ondernemer verder. Ondertussen weten mensen vanuit de verre regio de inmiddels met zijn gezin tot Nederlander genaturaliseerde Guriel te vinden. "Gewoon omdat ik eigenlijk nooit nee verkoop" legt hij uit. Daarbij heeft Guriel het al lang niet meer alleen over schoenreparaties: "Ik ben gewoon erg handig en creatief. Dat heb ik van huis uit meegekregen. In Slowakije waren de mensen niet zo rijk. Als je iets wilde hebben, moest je het zelf maken. Iets wat kapot was, werd niet vervangen maar gerepareerd. De mensen vragen me de meest uiteenlopende zaken te repareren."

Naast het herstellen van onder meer schoenen of tassen, het graveren, slijpen van scharen en messen, het maken van (auto-)sleutels en de verkoop van verschillende artikelen draait Guriel zijn hand voor geen enkel klusje om. "Klanten vragen me oplossingen te bedenken voor de meest uiteenlopende zaken zoals een kapotte tent, een autostoel die gestikt moet worden, een versleten wandelstok, het bekleden van een zadel of een kapotte bril. Ik vervang zelfs bij mensen thuis kapotte sloten. Ik pak gewoon alles aan. Daardoor heb ik het druk."

Lees donderdag meer in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1194 stemmen