Volledig scherm
© stock.xchng

Schilders willen principe-akkoord cao van tafel

BERGEN OP ZOOM - Lichte paniek maandagavond bij het personeel van het Fletcher Hotel aan de Gertrudisboulevard in Bergen op Zoom. Een delegatie van vakbond FNV Bouw en verontwaardigde schilders willen een ledenbijeenkomst van werkgeversorganisatie OnderhoudNL in het hotel onderbreken.

Personeel probeert het groepje tegen te houden, maar zonder resultaat.

Namens de schilders uit Brabant en Zeeland voert Pieter van Hooijdonk uit Zierikzee kort het woord. Hij meldt aan de zeskoppige afvaardiging van OnderhoudNL dat het ondenkbaar is dat deze werkgeversclub een principe-akkoord over een nieuwe cao voor de schilderssector heeft gesloten met de Landelijke Belangen Vereniging (LBV). "De LBV is een club zonder leden in de schildersbranche. De leden van FNV en CNV hebben het eindbod van OnderhoudNL tot twee keer toe afgewezen en dan gaat zo'n kleine organisatie als LBV wel akkoord met een nieuwe cao? Dat gaat er bij mij en bij heel veel collega's niet in. We komen op voor onze belangen, dat akkoord moet echt van tafel", aldus Van Hooijdonk.

Voornaamste kritiek op het principe-akkoord is de afschaffing van de seniorendagen, versobering van de reisurenregeling en versoepeling van de arbeidstijden waardoor schilders minder overwerktoeslag krijgen. "De ellende is dat als de werkgevers definitief akkoord gaan, de hele sector er aan vastzit. Want dan ligt er een rechtsgeldige cao op tafel waar onze leden tegen zijn. We verwachten dat er komende vrijdag een besluit wordt genomen. We hopen uiteraard dat OnderhoudNL tot inkeer komt en alsnog afziet van het akkoord. Als ze wel in zee gaan met LBV, dan voorspel ik arbeidsonrust bij heel wat schildersbedrijven in Nederland", aldus Dick Koerselman, actiecoördinator van de FNV. De leden van OnderhoudNL meldden maandagavond dat ze alles nog eens goed op zullen bekijken. De cao-onderhandelingen zitten al 1,5 jaar in het slop. Vakbonden FNV en CNV vertegenwoordigen ongeveer 6.000 schilders. Volgens de bonden is dat ongeveer de helft van het aantal schilders in ons land.

"Wij hebben wel een achterban. Een achterban die strijdt voor een fatsoenlijke loonsverhoging van 3 procent per jaar die niet ten koste gaat van andere arbeidsvoorwaarden. We willen niet dat loonverhoging wordt bekostigd via allerlei verslechteringen. Daarom gaan we door met actievoeren. We willen graag terug aan de onderhandelingstafel met OnderhoudNL, maar dan moet het huidige principe-akkoord toch echt richting afvalbak", besluit Koerselman.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
796 stemmen