Volledig scherm
De wedstrijden van Internos worden verplaatst naar natuurgras. © Koen Mol

Schadelijk of niet, voetbalclubs in West-Brabant spelen zaterdag gewoon op kunstgras

BREDA - Wel of niet voetballen zaterdag op kunstgras? De voetbalclubs staan voor die lastige afweging na het nieuws dat de rubberen korrels op het kunstgras weleens schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De Bredase amateurclubs (14 kunsgrasvelden) hebben vrijdagmorgen de zaak afgestemd en besloten toch te voetballen. Maandagavond komen de clubs (een tiental) bij Beek Vooruit in Prinsenbeek bij elkaar voor nader overleg.

Jan Hoppen, voorzitter van Beek Vooruit en woordvoerder van het Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverenigingen (OBA): "Ik maak me wel zorgen ja. Er moet opnieuw onderzoek worden gedaan. Maar om nu direct het voetbal op kunstgras te stoppen, het is niet zo dat de gezondheid er opeens en snel op achteruit gaat.''

Bemonsteren
Trouwens, vult Hoppen aan, het is organisatorisch voor de clubs bijna niet te doen om het kunstgras niet te gebruiken. Dat zou het speelschema compleet overhoop gooien. "Maar we willen wel weten wat de risico's precies zijn. We gaan bespreken wat we zelf als clubs kunnen doen en wat de gemeente als eigenaar van de velden kan doen. Een optie is dat we de korrels versneld laten bemonsteren, en dan van de diverse velden. Want er zit verschil in. Wat ligt er precies op? Binnen een week kun je die resultaten binnen hebben.''

Commotie
VV Raamsdonk laat weten ook te voetballen op kunstgras en het advies van de KNVB op te volgen en nader onderzoek af te wachten. Internos-voorzitter Ton Luijten de wedstrijden die op het Etten-Leurse kunstgras gepland stonden, verplaatst naar velden met natuurgras. "Gezien alle commotie, ook onder de ouders van onze jeugdleden, hebben we dit besluit genomen. Volgende week gaan we verder kijken, want we hebben dat veld wel nodig voor de trainingen." Bij Victoria'03 mijden ze het kunstgrasveld ook.

Lees zaterdag meer in BN DeStem.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
567 stemmen