Volledig scherm
Ferry Bakx.

Rutte belooft hulp na ‘gruwelijke moord’ op Bonaire, Rijsbergse agent vandaag terug

DEN HAAG - Nederland zal gaan assisteren bij het onderzoek naar de moord op Ferry Bakx in Bonaire. Woensdag werd de 45-jarige agent uit Rijsbergen doodgeschoten tijdens een achtervolging op het eiland. Hij betrapte een paar inbrekers op heterdaad.

De politie formeert een speciaal rechercheteam van vijftien tot twintig mensen dat zo snel mogelijk op Bonaire onderzoek moet doen naar de dood van een Nederlandse politieagent.

Dit Team Grootschalige Opsporing verleent formeel bijstand aan het Korps Politie Caribisch Nederland, dat een hulpverzoek heeft gedaan, bevestigt de politie. Het korps daar houdt de leiding in het onderzoek. Het team, bestaande uit mensen van diverse disciplines uit verschillende eenheden, vertrekt zo spoedig mogelijk voor een periode van naar verwachting zes weken.

'Gruwelijke moord'
Premier Mark Rutte sprak vrijdag van een ‘ gruwelijke moord’ en sprak zijn waardering uit voor het werk van politieagenten. “Zij doen een stap naar voren als anderen een stap terugdoen. "Zijn dood komt als een schok voor een kabinet”, aldus de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte heeft de familie van Bakx gecondoleerd. 

Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland maar heeft zijn eigen politiekorps. Ook daar is een groot onderzoek gestart naar de dood van de agent. Justitie op Bonaire heeft zo'n 8.800 euro (10.000 dollar) uitgeloofd voor de gouden tip.

Geëmigreerd in 2012
Bakx, een ex-verkeersagent, emigreerde eind 2012 vanuit Rijsbergen naar Bonaire, toen hij een baan aangeboden kreeg bij het Korps Politie Caribisch Nederland. Bakx en zijn vrouw verhuurden ook vakantiehuisjes.

Op het politiebureau in Bonaire was vrijdag een speciale herdenking. Zaterdag zal het lichaam van Ferry Bakx aankomen in Nederland.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
102 stemmen