Volledig scherm
Babymelkpoeder was door de Chinese handel een tijdlang zo schaars, dat in winkels een aankoopmaximum gold. FOTO ANP

Rovers melkpoeder in Breda voor jaren de cel in

BREDA - Minstens vier Chinese handelaren in melkpoeder werden in 2015 in Breda overvallen. Vermoedelijk veel meer. Want de overvallers sloegen met zoveel geweld en bedreigingen toe, dat slachtoffers geen aangifte durven te doen.

Twee betrokkenen bij overvallen en de voorbereiding daarvan gaan nu wel de cel in: voor drie en één jaar, onvoorwaardelijk.

Verdachte
De belangrijkste verdachte, de 30-jarige Alim H., was medepleger van een brute gewapende overval op 9 april in de Jan Darkenisstraat in Breda. Een 56-jarige Chinese opkoper werd in de kelder van zijn woning op het hoofd geslagen met een fles, tot bloedens toe. En ze zouden hem neerschieten als hij lawaai maakte. De rovers gingen er vandoor met 58 dozen melkpoeder.

Voor de rechtbank staat vast dat Alim H. één van de daders was. Mogelijk was hij betrokken bij meer overvallen in Breda of elders, maar het OM krijgt dat vermoeden onvoldoende hard. Wel dat hij ook een gewapende overval heeft voorbereid op een Chinese geldwisselaar in Den Haag. De rechtbank veroordeelde hem voor beide feiten tot 36 maanden cel.

Van de tweede verdachte, de 24-jarige Ildos A., kan alleen worden vastgesteld dat hij de gewelddadige overval in Den Haag heeft beraamd en voorbereid. Hij krijgt daarvoor 12 maanden.

Op zijn conto stonden aanvankelijk meerdere overvallen in Breda en de Randstad, maar ook bij hem zijn de bewijzen daarvoor tot nu toe te mager.

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
114 stemmen