Volledig scherm
Gertrudislyceum aan de Bovendonk © Google maps

Roosendaalse scholen: Gertrudis treurt om fusie met Norbertus

ROOSENDAAL - Het voelt als een 'rouwproces': het voorgenomen besluit van schoolbestuur OMO Scholengroep Tongerlo in Roosendaal om de afdelingen havo en vwo van het Gertrudis- en Norbertuscollege te concentreren op het Norbertus. De beslissing leidt vooral op het Gertrudis tot veel emoties.

Historie
Binnen het docententeam is het hard aangekomen dat het gerenommeerde Gertrudis met een historie van bijna honderd jaar wordt 'uitgekleed' tot mavoschool. Bronnen rond het Gertrudis die niet bij naam genoemd willen worden, hebben ook grote moeite met de manier waarop rector Marijke Broodbakker van de OMO het plan vorige week de wereld instuurde: onverwachts en pal voor de zomervakantie.

Broodbakker, Marijke van der Meer (directeur Gertrudis) en Norbertusdirecteur Marieke van den Hurk erkennen dat het 'moeilijke, maar onvermijdelijke' plan vooral op Gertrudis gevoelig ligt, maar dat op de twee scholen al veel langer bekend is dat 'ingrijpen' noodzakelijk is door de dalende leerlingenaantallen.

Kwaliteit
De lagere instroom die in het basisonderwijs al jaren gaande is, begint nu ook in het voortgezet onderwijs in Roosendaal door te werken. In 2010 telden Norbertus en Gertrudis samen nog 3.000 leerlingen. Dit jaar zijn er dat ruim 2.590. Die afname betekent dat de twee scholen de handen ineen moeten slaan om de kwaliteit van onderwijs te waarborgen.

"We hebben allebei een sterk onderwijsaanbod met veel extra's dat we overeind willen houden. Denk voor het Gertrudis aan de Shell zuinigheidsmarathon. Als je nu niets doet, kunnen we straks alleen nog bieden wat wettelijk noodzakelijk is", aldus de directeuren.

Pijn
Ook Herbert Kats, als ouder vertegenwoordigd in de gezamenlijke medezeggenschapsraad (MR), onderschrijft hoe belangrijk het is om 'uitholling van het onderwijs' te voorkomen. Maar dat het pijn doet op het Gertrudis, is een feit, aldus Kats. MR-voorzitter Conny Sacré bevestigt dat laatste ook.

Tijdens een ingelast overleg, maandagavond, met OMO reageerden volgens Sacré drie van de vier geledingen van de MR 'matig positief tot positief' op het fusievoornemen. Waarbij er begrip was voor het feit dat het voor de collega's op het Gertrudis 'vele malen moeilijker is om het positieve in te zien van het samengaan'.

Verzet
Zij moeten zich het 'meest schikken'. Volgens Sacré zijn er binnen de achterban van Gertrudis verschillende geluiden: er is hevig verzet vanwege de grote verbondenheid met de school, anderen houden zich gedeisd of zagen het wel aankomen. "Maar iedereen voelt zich overvallen door de manier waarop het naar buiten is gekomen."

Lees woensdag meer in BN DeStem: 'Als we niets doen, kunnen we de onderwijsextra's niet overeind houden'

Volledig scherm
Fusie Norbertuscollege en Gertrudislyceum
Volledig scherm
Begin dit jaar kreeg het Gertrudis nog een vernieuwde aula. Archieffoto BN DeStem
Volledig scherm
Norbertuscollege aan Lycuemlaan © Google Maps
Volledig scherm
Gertrudislyceum aan Vincentiusstraat © Google Maps

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
101 stemmen