Volledig scherm
De Roosendaalse haven in 1915. Links op de achtergrond de torens van de Paterskerk. Rechts is de gevel van de huidige Pannenkoekencarrousel goed te herkennen. foto collectie Gemeente-archief Roosendaal

Roosendaalse Kade wordt gedenkplek turfvaart

ROOSENDAAL - Het gebied aan de Kade, tegenover het voormalige douanekantoor, wordt ingericht als gedenkplek voor de turfvaart in Roosendaal. Dat meldt wethouder Toine Theunis nadat hij op de historische waarde van dit stuk Roosendaal is gewezen door amateur-historicus Jan Jongmans. 

Op welke wijze de gedenkplek wordt ingericht, laat Theunis volledig open. „Dat kan zijn met een kunstwerk.” 

Jongmans hoopt vooral dat de historische kademuur wordt opgeknapt. „Deze is van vóór 1900, opgetrokken met bazaltblokken, is voorzien van aanmeerringen en arduinen afdekplaten. De betonnen kademuur daarnaast is ook uniek, vanwege de houten stootbalken.”

Jongmans zocht Theunis op, omdat die verantwoordelijk wethouder is voor het gebied Stadsoevers, waar een grote woonwijk wordt opgetrokken en de waterkant wordt opgeknapt, onder meer door er een jachthaven te bouwen.
De wethouder verwacht dat financieel wat mogelijk is om de wensen van Jongmans deels of geheel in te vullen. „We hebben geld vrijgemaakt voor de herinrichting van het gebied en kijken of dit binnen het budget past.”
Het douanekantoor wordt momenteel verbouwd tot appartementencomplex, het nabijgelegen water ligt er troosteloos bij, net als de kademuur. „Het is een stortplaats voor afval en oude fietsen. Verschrikkelijk om te zien. Op deze plek hebben vroeger turfvaarders aangemeerd”, verzucht Jongmans.

Lees zaterdag het hele verhaal in BN DeStem

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
129 stemmen