Volledig scherm
© Thinkstock

Roosendaal geeft meevaller niet volledig terug aan de zorg

ROOSENDAAL - In 2015 hing de gemeente Roosendaal zwaar weer boven het hoofd, zo was de verwachting. Overheidstaken in de zorg zoals de WMO en jeugdzorg kwamen bij de gemeenten te liggen en dat zou financieel flinke gevolgen kunnen hebben. Een zuinig beleid werd afgesproken.

Nu de balans is opgemaakt, blijkt het allemaal reuze mee te vallen. Roosendaal houdt 7.258.000 euro over. Ruim 5 miljoen daarvan is een overschot van het budget Zorg en bijna twee miljoen is een meevaller van de verkoop van zwembad De Stok.

„Het is veel geld en we zijn er ook blij mee. Toch moet je het zien op een totaal van 230 miljoen euro”, relativeert wethouder Toine Theunis van Financiën. Het overschot van de zorg hoeft niet alsnog aan dat doel besteed te worden.

Burgemeester en wethouders hebben heel andere plannen met het geld. Het grootste deel stoppen ze in de reserves. „Meevallers kunnen we nu gebruiken om mogelijke risico’s in de toekomst op te vangen en om te investeren”, zegt Theunis.

Hij wil niet te vroeg juichen om deze meevaller in de zorg. „Want tot 2019 lopen de kortingen van het rijk verder op”, geeft Theunis aan waarom de reservepot voor de zekerheid stevig wordt gevuld. Tot en met 2019 zou ieder jaar iets in die reserves gestopt worden, nu zijn deze meteen tot de rand gevuld.

De wethouder bestrijdt dat vorig jaar te veel is bezuinigd op de zorg. „We hebben hier geen klachten over gehoord.”

Lees vrijdag meer in BN DeStem

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
701 stemmen