Volledig scherm
Luchtfoto van het Sita-complex, aan de Potendreef in Roosendaal. Naast het Sita-complex is de Biomineralenfabriek in Roosendaal gepland. © Archieffoto Aeroview

‘Roosendaal drukt bouw fabriek Biomineralen door’

ROOSENDAAL - Tegen het belang van de eigen inwoners in, omdat er geen duidelijkheid is voor de gezondheidsrisico’s, drukt de gemeente Roosendaal de bouw van een biomineralenfabriek door. Dat vindt de Werkgroep Biomineralen die zich verder verdiept heeft in de gevolgde procedure.  

Roosendaal en de initiatiefnemers SUEZ/Sita en Biomineralen BV uit ‘s Hertogenbosch waren net op tijd met hun aanvraag bij de provincie. De fabriek wordt gebouwd naast de afvalverbrandingsfabriek van SUEZ/Sita, aan de Potendreef.
De gemeente bevestigt dat Brabant inmiddels op slot is gezet voor mestverwerkingsbedrijven, door de provincie. Dit is omdat er voldoende zijn. Voor concrete initiatieven die voor 27 november 2015 zijn ingediend, geldt een uitzondering.

Zoals de fabriek in Roosendaal. De werkgroep komt met een rapport van de Provinciale Raad Gezondheid uit oktober 2014 waarin staat: ‘Er is nog beperkt wetenschappelijk bewijs voor de mogelijke gezondheidsrisico’s die in relatie tot mestverwerking kunnen opreden’.

Ook de GGD heeft twijfels geuit. Zo werd bij een overleg van verschillende professionals in de zogeheten Mestdialoog in april dit jaar gezegd: ‘Er zijn veel onzekerheden omtrent mogelijke emissies van mestverwerkings initiatieven zoals micro-organismen, H2S, fijnstof, geur en veiligheid. Er is veel onbekend over de aard en de grootte van de risico’s. Wat komt er vrij, in welke omstandigheden, wat zijn de blootstellingsroutes en hoe erg zijn de mogelijke gevolgen?’

Lees meer hierover maandag in BN DeStem

poll

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
79 stemmen