Volledig scherm
steeds meer rondleidingen met gidsen in Bovendonk.Frank Rockx met groep in de kapel. © Peter van Trijen./Pix4Profs

Rondneuzen in Bovendonk in Hoeven

HOEVEN - Groeiende animo voor rondleidingen door het karakteristieke gebouw van Bovendonk in Hoeven.

Zo'n twee jaar geleden begon Jos Vermunt (voorzitter heemkundekring) met rondleidingen op Bovendonk. Na een jaar kwam daar Frans Buijs bij. Niet veel later ook Frank Rockx. En door de steeds grotere belangstelling worden Peter Santbergen en Lia Lauwerijssen momenteel klaargestoomd voor het gidsenwerk. Het mooie gebouw van architect Pierre Cuijpers, haar historie maar ook de periode ervoor, trekt heel veel mensen.

Soms zijn het er vijf, maar dan weer een groep van honderd die komen. "Gemiddeld doen we zeker één rondleiding per week. We geven eerst een inleiding over de betekenis van Bovendonk. We hebben hier al ruim duizend personen rondgeleid," zegt Jos Vermunt. "Door Monumentendag kwam ik in contact met Bovendonk en toen bleek dat zij geen rondleidingen deden. Ik ben toen begonnen met het doornemen van het boek van de heemkundekring en heb een conceptpresentatie gemaakt. Ik kreeg inzage in rapporten die waren opgesteld rondde restauratie van de kapel. Daarna ben ik meer gaan lezen over de Cisterciënzers, bisschop de Nelis en over architect Pierre Cuijpers. Dat heb ik verwerkt in presentaties. Langzamerhand is de belangstelling gegroeid."

Gisteren kreeg een groep van KBO Brabant een rondleiding door het karakteristieke monument. Jos Vermunt ziet het gidsen in Bovendonk graag in combinatie met Oudenbosch. "De basiliek trekt 60.000 bezoekers per jaar. Dat is voor Bovendonk niet haalbaar, maar meeliften is mogelijk."

Lees dinsdag meer in BN DeStem. 

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
122 stemmen