Volledig scherm

Rondleiding drukkerij in Best


Dinsdag 19 juli
Incl. ontvangst met koffie/thee
Uitleg/presentaties
Rondleiding ca. anderhalf uur
Maximaal 60 personen (4 x 15 personen)
​Ticketprijs: € 9,95 p.p.

Uw krant werd vroeger gedrukt op het Spinveld in Breda. Nu rolt BN DeStem dagelijks van de persen bij de Persgroep Printing in Best, samen met honderdduizenden andere kranten. Als abonnee én lid van BN DeStem Club kunt u op dinsdag 19 juli het spectaculaire drukproces zelf bekijken.

De Persgroep Nederland is uitgever van meerdere toonaangevende nieuwsmedia. “We drukken hier diverse dagbladen”, vertelt Arjen Witlox, directeur van de Persgroep-drukkerij in Best. “Hier rollen ook Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad, De Gelderlander en De Twentsche Courant Tubantia van de pers. In totaal drukken we iedere dag 511.000 kranten.” De redacteuren sturen de pagina’s via de digitale snelweg naar de drukkerij. Daar zorgen drie kolossale drukpersen van Zwitserse makelij ervoor dat abonnees hun krant in de bus krijgen. “We bemannen de persen met veertien mensen per ploeg. Soms zijn het er wat meer. Overdag worden ook weekbladen gedrukt en ’s avonds de dagbladen. Op donderdag en vrijdag is er overdag geen productie, maar wel onderhoud. Dat is ook wel nodig als je per week 8 miljoen kranten maakt”, legt de directeur uit.

Indrukwekkend
Per jaar wordt maar liefst 35 miljoen kilo papier verwerkt bij Persgroep Printing. Ook voor directeur Witlox is het drukken nog altijd een indrukwekkend proces. “Maar er is in de loop der jaren veel veranderd. Vroeger was drukken echt een mechanisch proces. Tegenwoordig zijn elektronica en automatisering zeker zo belangrijk. Nu halen heftruck-robots de papierrollen automatisch uit het magazijn.” Maar het drukproces is er niet minder spectaculair om. Met duizelingwekkende snelheden vliegt het papier door de persen. “Per uur drukken we 80.000 kranten. De leden van BN DeStem Club zien de drukpers op volle snelheid draaien. Dat vind ik nog altijd indrukwekkend. Ik weet zeker dat de abonnees dat ook vinden.”

Programma
​En daarom heeft Witlox met zijn collega’s een interessant programma samengesteld voor de BN DeStem Club. De deelnemers kunnen 19 juli op eigen gelegenheid komen naar Persgroep Printing in Best, vlak naast de A58. Redacteurs van BN DeStem heten de deelnemers welkom met koffie en een petitfour. Daarna start de rondleiding in groepjes. Vervolgens is er nog gelegenheid tot een vragenronde met aansluitend een hapje en een drankje.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
783 stemmen