Volledig scherm
© afp

Roemeense cybercriminelen aangeklaagd in VS

Drie Roemeense cybercriminelen zijn aangeklaagd in de Verenigde Staten. Ze hebben tienduizenden computers besmet, vooral in de Verenigde Staten, zodat ze het geld van hun slachtoffers zouden kunnen roven. Ze hebben volgens justitie in Ohio zeker 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) buitgemaakt, maar de schade bedraagt mogelijk zelfs tientallen miljoenen.

De drie Roemenen waren in elk geval al sinds 2007 bezig. Ze zorgden ervoor dan meer dan 60.000 computers besmet raakten, voornamelijk in de Verenigde Staten. Vervolgens achterhaalden ze onder meer creditcardgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden. Ook schakelden ze firewalls uit.

Toen dat klaar was, gaven ze de overgenomen computers opdracht om meer dan 100.000 nieuwe e-mailaccounts aan te maken. Van daaruit stuurden ze meer dan 11 miljoen mails met malware naar contactpersonen van hun slachtoffers. Als gedupeerden naar sites als Facebook, PayPal of eBay wilden gaan, zorgden de verdachten ervoor dat ze naar nagemaakte sites werden gestuurd, zodat ze gebruikersnamen en wachtwoorden in handen kregen.

De verdachten waren ook actief op sites als eBay. Ze plaatsten er nepadvertenties voor auto's, motoren en andere dure artikelen. Wie op een foto klikte, werd doorgeleid naar een nagemaakte site. Op die site konden de klanten betalen. Dat geld kwam uiteraard bij de verdachten terecht.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
723 stemmen