Rode Kruis en Stichting Vluchteling openen gironummers voor Oekraïne
videoHet Rode Kruis en Stichting Vluchteling hebben gironummers geopend waarnaar Nederlanders geld kunnen overmaken voor hulp aan Oekraïne en omliggende landen.
De organisaties verwachten dat er de komende tijd veel hulp zoals voedsel, water, medische zorg en psychosociale zorg nodig zal zijn voor mensen die op de vlucht slaan. Geld storten kan op giro 5125 van het Rode Kruis en giro 999 van Stichting Vluchteling.
Op giro 999, dat eerder vandaag werd geopend, kwam in drie uur tijd 106.000 euro binnen. De stichting Vluchteling verwacht het geld in eerste instantie te besteden aan onderdak en aan hulp voor gevluchte mensen bij de grens met Polen, die op dit moment gesloten is.
Het Rode Kruis zegt sinds een week belangrijke watervoorzieningen in Oost-Oekraïne te repareren, die beschadigd waren door het opgelaaide geweld in het gebied. De organisatie meldt daarnaast duizenden liters water te hebben gebracht naar belangrijke plekken in de regio Donetsk, zoals ziekenhuizen.
Oorlogsrecht
De hulporganisatie roept na de inval van Rusland in Oekraïne de strijdende partijen op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren, burgers die niet meedoen aan de strijd te beschermen en Rode Kruis-hulpverleners veilig hun werk te laten doen. Het Rode Kruis inventariseert bij zijn Oekraïense afdeling en bij die van omliggende landen wat voor hulp de komende tijd nog meer nodig is.
Polen opent in eerste instantie negen opvangcentra voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat maakte het land vandaag bekend. In onder meer de grensplaats Korczowa staan al bedden klaar.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man Bijt Hond-gezicht Grietje Post (85) overleden
Werkendam -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMmet video
De droneboodschap van Kyiv aan Moskou: ‘Wat jullie ons aandoen, kunnen jullie burgers ook krijgen’
Het is een primeur in de inmiddels vijftien maanden durende oorlog: Moskou is het doelwit van een grootschalige drone-aanval vanuit Oekraïne. Volgens expert Frans Osinga leren Russen en Oekraïners razendsnel de nieuwe wapens te gebruiken én ze neer te halen. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.”
-
Showbytes
Ellie betrokken bij ‘forse aanrijding’ en Dave heeft spijt van nieuwe coupe
-
-
-
PREMIUM
Fietsenmakers hopen geen tandems te treffen bij Fietselfstedentocht, maar dan komt er een driezitter
Wie met fietspanne komt te zitten tijdens de Fietselfstedentocht die Friesland maandag in haar greep houdt, kijkt reikhalzend naar ze uit: de mobiele fietsenmakers. Zij ondersteunen de 15.000 fietsers tijdens de 235 fietskilometers. En hoe. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?