Volledig scherm
Wordt het België, Duitsland, missschien wel Luxemburg of toch Frankrijk? © ANP Beeldbank

Rode Duivels debuteren: hulp van Hollandse politie en met zijn allen de kantine in

ROOSENDAAL/ESSEN - Nadat het EK voetbal afgelopen weekend uit de startblokken is gekomen, is het maandagavond om 21.00 uur de buurt aan het elftal dat veel inwoners van de grensregio het meest na aan het hart lijkt te liggen. De Belgen spelen hun eerste duel in Frankrijk.

In Wuustwezel en in grensgemeente Essen hangen grote schermen waarop liefhebbers de eerste ontmoeting van de Rode Duivels op het EK kunnen volgen. In beide plaatsen brengt de Belgische politie twee politiemensen op straat om toezicht te houden. Die krijgen in beide plaatsen versterking van één Nederlandse collega. Een samenwerking over de Belgisch-Nederlandse grens die de politie wel vaker zoekt, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles. 

In Essen is de ontmoeting met Italië te zien op een scherm van zestien vierkante meter dat opgesteld is op de parkeerplaats voor de Heuvelhal naast het gemeentehuis aan de Heuvel. Maar ook op andere plekken in Essen is er uiteraard speciale aandacht voor de verrichtingen van het nationale team.

Eerder werd al duidelijk dat veel Nederlandse cafés aan de Nederlandse kant in de grensstreek inspelen op de wedstrijden van België nu Oranje er in Frankrijk niet bij is. 

Maar ook sportclubs hebben hun geld op de Rode Duivels gezet nu de Nederlanders schitteren door afwezigheid. Zo heeft voetbalvereniging MOC uit Bergen op Zoom een Belgische avond opgezet die helemaal in het teken staat van het treffen met Italië.  

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
692 stemmen