Volledig scherm
Robin de Puy (2e rechts) tijdens de bekendmaking van de nieuwe Fotograaf des Vaderlands in FOAM Fotografiemuseum. Temidden van alle voorgaande Fotogafen des Vaderlands, VLNR Ahmet Polat, Koen Hauser, Robin de Puy en Ilvy Njiokiktjien. © FOTO ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Robin de Puy nieuwe Fotograaf des Vaderlands

BREDA - Robin de Puy is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Dat maakte de stichting Fotoweek woensdag bekend in het Foam Fotografiemuseum Amsterdam. De eerste serie die De Puy in haar nieuwe rol maakt, is vanaf 15 september te zien bij het tweejaarlijkse fotofestival BredaPhoto in Breda.

De bekendmaking van de Fotograaf des Vaderlands is de aftrap van de nationale Fotoweek. Die is tussen 9 en 18 september. Thema dit jaar is: 'Kijk! Dit ben ik!'. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de portretfotografie.

De Puy (geboren in 1986) studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie Rotterdam. Met haar afstudeerproject Meisjes in de prostitutie won ze The Photo Academy Award. In 2014 werd ze onderscheiden met de Zilveren Camera Nationale Portretprijs.

Landelijk werd Robin de Puy vooral bekend met Ik Ben Het Allemaal Zelf. Een documentaire over haar motortrip door Amerika, waarbij zij haar angst om ver van huis te zijn overwint en alleen met haar camera op pad gaat.

Voor de Fotoweek en BredaPhoto maakte ze de intieme serie Jan. Een liefdevol en krachtig portret van haar levenslustige, koppige, intelligente oudoom Jan die lijdt aan Alzheimer.

Robin de Puy volgt als Fotograaf des Vaderlands de in Fijnaart opgegroeide Ahmet Polat op. Zijn serie rond thema 'Kijk! Mijn Straat', was in 2015 te zien bij FOTODOK in Utrecht.

In 2014, bij de vorige editie van BredaPhoto, presenteerde Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser in Breda een serie die hij maakte rond 'Kijk! Mijn Geluk!'.

De Fotograaf des Vaderlands is naast ambassadeur van de Fotoweek, het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie.

Volledig scherm
ANP

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
1183 stemmen