Volledig scherm
Jan Veerhuis in zijn rijstplantage. © Gerard van Offeren / Pix4Profs

Rijstplantages in Oudenbosch in topvorm dankzij regenval

OUDENBOSCH - Een stevige bui en temperaturen van boven de achttien graden. Het zijn die weerscondities, die er toe bijdragen dat de voor Nederland unieke rijstteelt kans van slagen heeft. Langs de waterbergingen van Albano experimenteert Jan Veerhuis ermee.

Hij is meer dan tevreden over het groeiproces. "Albano is in topvorm", jubelt de Bosschenhoofdse ondernemer bij het uitzaaien van weer een nieuwe rijstsoort. De bijzondere landbouwvorm geldt als pilot voor één jaar, dus Veerhuis probeert zo veel mogelijk verschiillende rijstsoorten uit.

Om in Aziatische stijl te blijven liet hij twee waterbuffels het de twee hectare land omploegen. Na een lange periode van kou zijn rond Hemelvaart de plantjes gezaaid.

Het verschil van kiemen en groeien onder en boven de waterspiegel was al snel waarneembaar. "De laatste weken is er een hoop regen gevallen. Het nut van de waterberging is bewezen. In deze regio lopen de kelders niet vol."

Ook het broedgebied van de vogels en hun vluchtgebieden zijn volgens de initiatiefnemer opgenomen in het teeltschema, zodat de natuur niet verstoord wordt.

Veerhuis leidt regelmatig mensen rond op zijn rijstplantages. Ook de wetenschap kijkt over zijn schouders mee. In oktober, november breekt de tijd van oogsten aan.

poll

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

  • Eens (78%)
  • Oneens (23%)
80 stemmen