Volledig scherm
Gestrande toeristen gaan het marineschip op. © Marjon Bock

Rijsbergenaren gered uit rampgebied Nieuw-Zeeland

RIJSBERGEN - Nieuw-Zeeland is voor Rijsbergenaren Marjon Bock (50) en Leo Heijmans (62) op zijn minst een vakantie om nooit te vergeten. Ze zijn uit het door een aardbeving getroffen Kaikoura opgepikt door een marineschip. Dat brengt hen in acht uur naar Christchurch op hetzelfde Zuidereiland, bij veel Nederlanders nog bekend van vorige aardbevingen in 2010 en 2011.

In totaal waren afgelopen zondag tijdens het natuurgeweld en de vele naschokken zo’n zestig Nederlanders in de populaire badplaats, vooral bekend vanwege de snelle Zodiacs waarmee toeristen walvissen en dolfijnen gaan spotten. Na een paar dagen isolement, het kustplaatsje is over de enige tweebaansweg die er lag nog volstrekt onbereikbaar, werden Marjon Bock (onderwijzeres in Wernhout) en Leo Heijmans (financieel dienstverlener) met zo’n walvis-bootje opgepikt. Dat bracht hen naar één van de twee Nieuw-Zeelandse marine-schepen die de regering naar het rampgebied heeft gestuurd.

'Hele belevenis'
De marine brengt hen met de andere in totaal 1.200 geëvacueerde toeristen naar Christchurch zodat ze daar vandaan donderdag de geplande thuisreis kunnen maken. „Met ons is alles goed, maar het is wel een hele belevenis”, stuurden de Rijsbergenaren hun familie en vrienden geruststellende berichtjes. Vergezeld van wat foto’s waarop niemand van tevoren had gerekend.

Reisorganisatie Travel Essence liet een aantal Nederlanders om gezondheidsredenen al eerder met helikopters ophalen in Kaikoura (3.600 inwoners). Die verbleven al een paar dagen op een grasveldje naast het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder zijn alle toeristen ongedeerd. De Nieuw-Zeelandse luchtmacht haalt ook de autochtone bevolking via een luchtbrug weg omdat er geen voedsel en water meer voorhanden is. Twee mensen overleefden de aardverschuivingen niet. Er is voor miljarden dollars schade. De lokale bevolking en het Rode Kruis zorgden de afgelopen dagen middels een noodkeuken dat iedereen te eten had. In Christchurch is een opvangcentrum voor duizenden mensen ingericht.

Volledig scherm
© Marjon Bock

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
726 stemmen