Volledig scherm

Rijkswaterstaat presenteert ontwerp A27 en A59 aan publiek

Plannen A27 en A59 tot in detail uitgewerkt. Binnenkort informatieavonden van Rijkswaterstaat.

Raamsdonksveer

'Een van de grootste knooppunten van het land ligt op ons grondgebied.' Zo stelde burgemeester Willemijn van Hees onlangs over knooppunt Hooipolder. Een tikje overdreven. In fileranglijsten is de kruising met verkeerslichten nooit te vinden in de bovenste regionen. De Verkeersinformatiedienst (VID) zet het stuk A59 tussen Zonzeel en Raamsdonksveer op de 44e plaats over 2015.

Duidelijk is wel dat de files toenemen, over het laatste jaar steeg de filedruk zelfs landelijk met 20 procent. Reden waarom Rijkswaterstaat al een tijd broedt op de verbreding van de A27 (tussen Houten en Hooipolder) en aanleg van een verbindingsboog bij Hooipolder; om zo het verkeer in deze regio flink te ontlasten.

De aanpak staat gepland vanaf 2019. Een precieze planning is nog niet bekend. Onlangs heeft minister Melanie Schultz haar handtekening gezet op het ontwerptracébesluit. Een kleine greep: een verbindingsweg die de polder tussen Oosterhout en Raamsdonksveer doorsnijdt, een compleet nieuwe op- en afritconstructie bij de Keizersveerse brug en nieuwe rotondes ter hoogte van de N283 bij Hank.

Rijkswaterstaat presenteerde op eerdere informatiebijeenkomsten al de grote lijnen van de plannen rond de A27 en A59. In Hank leidde dit in eerste instantie tot weerstand: de snelweg zou te dicht bij de bebouwde kom komen. Rijkswaterstaat paste dit op verzoek van veel bewoners aan.Binnen Raamsdonksveer, Geertruidenberg, Waspik en Raamsdonk was er veel weerstand over de aanpak van Hooipolder. Dit omdat de verkeerslichten grotendeels blijven bestaan. Ook zou het sluipverkeer door de Langstraatdorpen Raamsdonk en Waspik fors toenemen. Rijkswaterstaat gaf aan simpelweg geen budget te hebben voor een complete oplossing van Hooipolder. Mede onder druk van de actieplatforms Waspik en Raamsdonk hebben de provincie en gemeenten Breda, Oosterhout, Geertruidenberg en Waalwijk enkele maanden geleden de handen ineengeslagen om tot een Hooipolder Plus-plan te komen. Speerpunten: extra rijbanen bij het knooppunt en voor rechtsafslaande auto's verdwijnen deels de verkeerslichten. Ook is een parallelweg bij Raamsdonk en Waspik opgenomen in het plan; deze moet de dorpskernen ontlasten voor sluipverkeer. Wie zijn zegje wil doen over het tracébesluit van Schultz, kan eind juni terecht op diverse informatiebijeenkomsten van Rijkswaterstaat. Voor deze regio is dat 28 juni bij Fort Altena (Werkendam) en 29 juni bij Boelaars Zalencentrum (Raamsdonksveer). De bijeenkomsten zijn van 18.00 tot 21.00 uur. Ook is het tot en met 21 juli mogelijk om zienswijzen in te dienen. Dit kan onder meer via de website:

www.platformparticipatie.nl

poll

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

  • Eens (78%)
  • Oneens (23%)
80 stemmen