Volledig scherm
Lesauto. © ANP

Rijexaminator Hans Dekkers gaat met pensioen: Vandaag een icoon weg uit Bergen

BERGEN OP ZOOM -  Rijexaminator Hans Dekkers was wel even verbaasd toen hij gisterochtend naar zijn werk ging. Normaal parkeert hij gewoon zijn auto en loopt hij het CBR-gebouw binnen, maar een groep van zo'n vijftig man zorgden ervoor dat dat anders verliep.

"We zullen je missen Hans! Je naam zijn we over twee weken nog echt niet vergeten." Na vijfentwintig jaar naast beginnende bestuurders te hebben gezeten kwam gisteren de laatste werkdag. Dekkers gaat namelijk met pensioen en de rij-instructeurs wilden dat niet zomaar voorbij laten gaan.

"Het is een hele aardige, geliefde man", zegt Oktay Dersuneli van autorijschool Oktay. "En dat vinden alle andere rij-instructeurs ook. Dus hebben we met elkaar afgesproken om hem vandaag te verrassen met applaus en een erehaag."

Dekkers wist niet wat hem overkwam en was zelfs vergeten hoe je moet fileparkeren. Toen hij uiteindelijk zijn auto kwijt kon in een ander parkeervak was hij duidelijk geëmotioneerd. "Ik ben toch een beetje verrast, maar vind het wel geweldig dat jullie dit voor me doen. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat jullie er iets mee zouden doen, ik dacht gewoon lekker mijn laatste dag te beginnen."

Als iedereen weer binnen is en de eerste examenkandidaten binnen druppelen vertelt hij hoe hij het werk toch wel een beetje zal missen. "Het is elke dag een groot feest geweest, ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk geweest. Hier is toch wel wat chemie geweest, tussen mij en de instructeurs. Ik denk dat het komt door de passie die ik uitstraal."

Zijn collega's beamen dat. Zo ook examinator Peter Verelst. " Hij is een bijzonder examinator, persoon en mens. Het zal best wennen zijn nu hij weg is, dat staat als een paal boven water. Er gaat vandaag een icoon weg uit Bergen."

Hoewel Dekkers vertrekt als examinator heeft hij ook twaalf jaar als instructeur gewerkt. Hij heeft dus aan allebei de kanten van het leerproces gezeten. Bijna durft hij het niet te zeggen, maar stiekem vond hij zijn eerdere baan toch net iets leuker.

"Dan zie je vaak je eigen hand terug in je werk. Ik heb namelijk een eigen manier van werken. Zo gaat het mij niet om het geven van de juiste antwoorden, ik wil dat ze juist nadenken over de vraag. Zo stelde ik soms de vraag of je een kruispunt kan oversteken met een snelheid van 130km/h. Kandidaten antwoorden dan uiteraard met nee. Mijn antwoord? Ja, als ik links en rechts een kilometer zicht heb durf ik dat gerust. Aan aapjesgedrag heb je niet zoveel, toch?

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
96 stemmen