Volledig scherm
Restaurant Moerstede in Bergen op Zoom. foto : Gerard van Offeren

Restaurant Moerstede: mondiale eettrip in een notendop

BERGEN OP ZOOM - Restaurant met internationale kaart Moerstede viert 25-jarige bestaan. De chef is van de ‘eerlijke gerechten’, niet zo van de liflafjes.

We voelen ons snel erg welkom bij Moerstede. Achter de voordeur stuiten we meteen op een mooie verzameling drankflessen. De wanden links en rechts hangen hangen vol wijnglazen en -flessen. Dat is nog eens nuttige decoratie!

De modieuze eetzaal heeft een serene uitstraling. Dat komt behalve door de rustige kleurstelling door de sublieme belichting. Hier is over nagedacht, net als over de tussenwand richting keuken. In panelen zijn karakteristieke materialen verwerkt die in het restaurant een rol spelen, waaronder oosterse kruiden en pastasoorten. Gasten voelen zich prettig in zo’n zorgvuldig opgebouwde niet opdringerige omgeving. Jazzmuziek en de glimlach van de dames uit de bediening maken het klantvriendelijke beeld compleet.

Moerstede
Moerstede bestaat deze maand een kwart eeuw. Al die tijd is het restaurant een vaste culinaire waarde geweest in de regio. Op beoordelingssites krijgt de zaak steevast mooie cijfers. Chef-kok Bart Oostelbos en zijn (gast)vrouw Johanna (beiden 50) vinden dat hun keuken op Franse leest is geschoeid en Italiaanse en Oosterse invloeden kent. Wij gaan een stapje verder: de menukaart is een bonte verzameling gerechten uit zowat alle hoeken van de wereld.

Collectie
​Wie in deze internationale, actuele collectie niets van zijn gading vindt, kan gerust op culinaire therapie.Wil je klassiek Frans: dan bestel je ‘ zeeduivel met rodewijnsaus’. Suist de vakantie in Thailand nog door je hoofd, dan is Tom Kha Kai misschien een goed idee: frisse Thaise kokossoep met stukjes eendenbout. ‘Tandori van zalm met zure room en zalmkaviaar’ is weer een echt fusiongerecht. Zo gaat het maar door in de vrolijke kookcarrousel. Box Om al die smaken toegankelijk te maken, hanteert Oostelbos een systeem waarbij gasten drie, vier of meer kleine voorgerechten kunnen bestellen uit een lijst van minstens tien. Ze verschijnen ter tafel in de zogeheten Moerstede Box.

Appetizers
Wij nemen zo’n culidoos met zes appetizers, waaronder een mediterrane hit: in (tempura)beslag gebakken kersverse pijlinktvisringen, met aïolio. Ook eten we hippe Peruaanse ceviche van zeebaars - gelukkig niet te zuur - en een ganzenleverlolly met uiencompote met net iets te veel kruidnagelpoeder als overheersende smaakmaker. De omschrijving ‘Kingcrab met mango en Granny Smith’ zet ons op het verkeerde been.We verwachten een luxe krabbenpootje, maar het is een simpele, goed bereide krabsalade. De verse langoustine met crème fraîche en chilidip komt verpakt als een Oosters loempiaatje, een snack eigenlijk. De fijne smaak van de scampi delft enigszins het onderspit in de stevige deegjas.

Hoofdgerecht
Het luxe hoofdgerecht ‘tarbot, puree, bloedworst, cèpes en jus’ verschijnt keurig gestapeld op het bord, in de stijl van het goede eetcafé. Het is een ruime portie met warme smaken die troost bieden op een koude winterdag. De bovenste visfilet is sappig, de onderste, die op de hete puree met spinazie rust, gaart op den duur iets te ver door. Het stukje gebakken bloedworst is lekker, al blijft het een wat vreemde eend in de bijt.

De runderhaas met topping van boterzachte, gare sukade, gepofte knoflook en puree van bataat (zoete aardappel) komt medium gebakken en had niet langer in de pan mogen liggen. De kwaliteit van de ingrediënten en de combinatie zijn goed, de jus is vakkundig bereid en met wat extra zout komt alles echt op smaak. De begeleidende wijnen zijn een mix van modern en traditioneel, waaronder de klassieke Grand Ardeche chardonnay van Louis Latour.

Nagerechten
​Onze culinaire rondreis eindigt met vier gedeelde nagerechten uit de wereldkeuken waaronder heerlijke, warme baklava met ijs van steranijs, pittige hangop met meloen en witte port en een wat vlak koud flensje met bakkersroom. De menukaart is één grote internationale reis. Alleen bij de hoofdgerechten toont de chef zijn oorspronkelijke Franse inborst.

De keuken maakt het zich niet al te moeilijk en lijkt zich ook wat in te houden. De nadruk ligt niet op ultieme verfijning, meer op degelijkheid zonder veel opsmuk maar met verse ingrediënten.

„We zijn niet van de liflafjes. We gaan voor eerlijke, simpele gerechten en bieden gasten een brede keuze’’, verduidelijkt chef Oostelbos. Met die bedrijfsfilosofie, prachtige entourage en het uitstekende gastheerschap zijn gasten hier de komende kwart eeuw weer in goede handen.

BEOORDELING

Voorgerechten 7,6
Hoofdgerechten 7,8
Nagerechten 7,6
Prijs/kwaliteit 7,7
Sfeer 8,5
Bediening 8,5
Wijnen 7,5

​Totaal 7,9

REKENING

2 Moerstede Box met 3 voorgerechten: 36,00
Tarbot 29,50
Runderhaas 28,50
1 Moerstede Box met 4 nagerechten 16,00
2 glas Grand Ardeche, witte wijn 15,00
1 glas primitivo, rode wijn 6,00
1 glas Duet,witte wijn 6,50
1 fleswater Acqua Panna 6,00

Totaal 158,50 euro

Moerstede
​Vogelenzang 5, 4614 PP, Bergen op Zoom,
tel.: 0164-258800
www.moerstede.nl
Di. t/m vrij. lunch van 12.00 tot 15.00 uur, diner 18.00 tot 21.30 uur.
Zaterdag alleen diner van 15.00 uur tot 21.30

Volledig scherm
Het voorgerecht in restaurant Moerstede in Bergen op Zoom. foto : Gerard van Offeren

Live Voetbal

home logo PSVPSV
64'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
936 stemmen