Volledig scherm
Minister Pieter geeft de gasten uitleg over de menukaart. foto peter van trijen/pix4profs

Restaurant Het Ministerie in Oud Gastel weet hoe je kiezers kunt paaien

OUD GASTEL - Politieke praatjes verkopen ze niet in Het Ministerie. Wel krijgen bezoekers ambachtelijk eten voorgeschoteld.

We eten vanavond in het Ministerie. Chef-kok Pascal Vogelaars kookte twintig jaar als sous-chef in de klassiek Franse keuken van de 7Bergsche Hoeve. Hij is nu minister van Goede Smaak. Kees Ritmeester was jarenlang gastheer bij onder meer Tivoli in Oudenbosch. Hij zwaait de scepter op het ministerie van Gastvrijheid. De minister-president is Remco van den Heuvel, bekend van Het Veerhuis in Oud Gastel. De ervaren horeca-premier bewaakt de bijzondere bedrijfsformule vanuit zijn torentje, een tafel achterin de zaak. Met het concept wil hij 'beleving creëren waarmee het restaurant zich kan onderscheiden van de concurrentie'.

In de entree heten de portretten van tientallen Nederlandse (oud-)ministers gasten welkom. Verder lijkt de uitspanning gelukkig in niets op een parlementaire vergaderruimte. Het is een open, stoere zaak met drankentafel, veel hout en een moderne ambiance waarin gasten niet fluisteren maar kletsen en lachen. Uit de boxen komt Top 2000-achtige muziek. Naast de open keuken staat een versvitrine vol lokale ingrediënten. Het Ministerie serveert onder meer brood en ijs van de plaatselijke bakker Nagelkerke en vlees van de lokale boerderijwinkel Masseurs. Klanten krijgen het prettige voorgevoel dat ze hier geen politieke praatjes verkopen maar ambachtelijk voedsel.

Gastheer, pardon minister Kees serveert bij de borrel een gratis plank met gedroogde ham, worst, augurk, zilver- en Amsterdamse uitjes. Het is een ruige opkikker, gevolgd door mooi zuurdesembrood met stevige korst uit papieren broodzak. Bij het eerste door de keuken bereide (voor)gerecht is het smullen geblazen: grof gehakte rundertartaar met goede beet, traditioneel aangemaakt met onder meer kappertjes en een zorgvuldig gepocheerd ei. Ook de met verse asperges gepimpte carpaccio met pesto voldoet ruimschoots aan smaak- en kwaliteitseisen. De porties zijn genereus.

Uit grote fluitketels schenkt bewindsman Kees daarna twee borden gebonden soep in: courgette- en romige aspergesoep. Ze zijn vakkundig bereid en het is een leuke 'conceptuele' manier van opdienen.

Het hoofdgerecht lamscarré komt met pittig zoute jus. Hij is medium rare gebakken, wat precies goed is voor dit magere vlees dat niet al te veel hitte verdraagt. De super ribeye in het andere hoofdgerecht weegt minstens de beloofde 450 gram. Het magere vlees is goed van smaak, maar stug en dat verwachten we niet van zo'n luxe deel. Een beetje jammer. We eten er krokante frieten bij met smeuïge mayo en gemengde salade.

We buiken uit, en schrikken ons even later een hoedje: tringelingggg!. Daar heb je Kees met de ijscokar, weer zo'n beleveningselement. Aan tafel fabriceert hij een Romanov (of Romanoff), dat goddelijke mengsel van aardbeien, likeur, vanilleijs, room en in dit geval krokante schuimpjes. We sluiten voldaan af en vinden de rekening, in de vorm van - hoe kan het anders - een blauwe belastingenvelop in overeenstemming met de kwaliteit.

Een uitgebreid wijnmenu heeft het Ministerie niet, maar de keuze is precies groot genoeg om bij elke gang een passende wijn te vinden. Dit kabinet schenkt gulle glazen met prima kwaliteit-prijsverhouding. We vermoeden dat de ministers zo zwevende kiezers willen paaien. Dat gaat dit kabinet best lukken!

Oordeel

Voorgerecht: 7,5
Hoofdgerecht: 6,7
Nagerecht: 7,0
Prijs/kwaliteit: 7,2
Bediening: 7,5
Sfeer: 8,0
​Drank: 7,5
Eindscore: 7,3

Hoe en wat?

Ministerie van Eten en Drinken,
Kerkstraat 2, 4751 HN, Oud Gastel
Telefoon: 0165-518192
Site: etenendrinken@
hetministerie.eu
Open: woensdag tot en met zaterdag vanaf 16.30, zondag vanaf 13.00 uur.
Het in maart geopende restaurant zit in hartje Oud Gastel. In het historische hoekhuis was tot voor kort eethuis
Ut Pandje gevestigd. Interieur en formule zijn volledig gerenoveerd.

Wat kost dat?

2 menu 65,00
1 supplement super
ribeye 11,50
1 supplement asperges 4,50
2 glazen tinto 12,00
2 glazen chardonnay 7,50
2 glazen pinot noir 11,00
1 Sourcy Blauw 2,25
Totaal: 111,75

Het restaurant serveert alleen het ministerieel menu van vier gangen. Dat wisselt elke week op basis van seizoenen en beschikbaarheid van verse, lokale producten. Klanten kunnen kiezen uit vijf of zes voorgerechten, daarna uit twee soepen en dan uit vijf of zes hoofdgerechten en diverse toetjes. Voor sommige duurdere ingrediënten geldt een supplement.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
164 stemmen