Volledig scherm
© Martin Ommering

Restafval drastisch verlagen

BERGEN OP ZOOM - Het restafval per inwoner terugbrengen naar 150 kilo per jaar. Dat is de insteek van het Bergse college van B en W. Begin 2013 bedroeg het ingezamelde restafval nog 286 kilogram per inwoner per jaar.

"Dat jaar zijn we begonnen met een nieuw systeem. We berekenen de afvalstoffenheffing sindsdien op een andere manier. We gaan uit van het principe dat afval scheiden loont. Als inwoners hun afval goed scheiden en dus minder restafval aanbieden, betalen ze ook minder afvalstoffenheffing. Goed voor zowel de portemonnee als het milieu, want veel soorten afval kunnen opnieuw worden gebruikt", aldus wethouder Yvonne Kammeijer.

Het nieuwe systeem loont volgens haar. "Bergenaren scheiden hun afval een stuk beter dan voor 2013. Sinds de invoering is het ingezameld restafval met bijna tachtig kilo afval per inwoners verminderd. De hoeveelheid apart ingezameld afval zoals oud papier, kunststof verpakkingsmateriaal, glas en textiel zijn door beter scheidingsgedrag juist toegenomen."

Als het aan Kammeijer ligt, gaat het aantal kilo's restafval verder omlaag. "Ons streven is om het in 2017 terug te brengen naar 150 kilo. Vorig jaar zaten we al op 208 kilo. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet. We leggen de politiek in oktober het voorstel voor om een proef te beginnen met het huis-aan-huis inzamelen van kunststof en ander materiaal zoals kartonnen verpakkingen. We hopen dat de mensen het afval hierdoor nog beter scheiden."

Lees donderdag meer in BN DeStem

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
2-2
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
14:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1014 stemmen