Volledig scherm
Rem op seks en intimiteit in verpleeghuis door gebrek aan privacy in West-Brabant

Rem op seks en intimiteit in verpleeghuis door gebrek aan privacy in West-Brabant

WAALWIJK - Er heerst nog steeds een taboe op seks en intimiteit in verpleeghuizen. Én er is een gebrek aan privacy voor bewoners en hun partners in West-Brabant. Dat concludeert psychologe Tineke Roelofs (31), werkzaam bij zorgorganisatie Schakelring in Waalwijk en als onderzoeker verbonden aan de universiteit van Tilburg.

"Het grootste probleem dat mensen ervaren is hoe de behoefte aan seksualiteit en intimiteit op een respectvolle manier en op een goed moment kan worden besproken." 

De oproep die D66-Kamerlid Vera Bergkamp vorige week deed om het taboe op seksualiteit en intimiteit in verpleeghuizen te doorbreken klonk haar dan ook als muziek in de oren.

De psychologe hoopt binnen drie jaar te promoveren op het onderwerp seksualiteit en intimiteit in verpleeghuizen bij mensen met dementie.

Voor haar onderzoek interviewde ze dementiepatiënten en hun partners en merkte ze dat er een flink taboe rust op het onderwerp.

„Ik ben een jaar lang bezig geweest om mensen zover te krijgen dat ik hen mag interviewen. En zelfs de mensen die hebben toegestemd in een interview, zijn geremd om het onderwerp in hun verpleeghuis ter sprake te brengen.”

Lees het hele verhaal woensdag in BN DeStem

Poll

Mensen die met hulp willen stoppen met roken, moeten die hulp zelf betalen

Mensen die met hulp willen stoppen met roken, moeten die hulp zelf betalen

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
1211 stemmen