Volledig scherm
© Martijn Schraven

Reis rond de wereld in 80 biertypen op bierproeffestival Werelds in Breda

BREDA - Met de vraag ‘Neem mij een biertje mee?’ kwam je gistermiddag op de Grote Markt in Breda niet weg. Dan zou je op zijn minst iets specifieker moeten zijn. Tijdens het tweede internationaal bierproeffestival Werelds Breda is er keuze uit meer dan honderd verschillende bieren, tachtig verschillende biertypen uit 25 verschillende landen. Naar schatting bezochten zo’n 5.500 bezoekers het festival.

Jos Maas, Paul Leijten en Joop van der Loo vormen samen een bierclubje. Het nog jonge festival is wat hen betreft een aanwinst. Jos nipt aan een Noorse stout. Paul heeft een Vintage Ale vast en Joop neemt een slok van zijn bier maar moet de naam er van even schuldig blijven. ,,Je zet me voor het blok, ik weet eerlijk gezegd niet wat er deze ronde is meegenomen.” Het blijkt een eveneens Noorse Double IPA te zijn.

De drie Bredanaars drinken zelden nog ‘gewoon’ bier. ,,Hooguit met carnaval of tijdens een stapavond in de Mezz”, zegt Paul. ,,We draaien”, legt Joop uit. ,,We geven de bieren door. Niet uit zuinigheid maar om zoveel mogelijk verschillende soorten te kunnen proeven.” Van deze ronde wordt de Noorse Double IPA aangewezen als lekkerste. Over de gehele middag (een tiental bieren zijn er op dat moment geproefd), kan nog geen eindoordeel gegeven worden. Al krijgt de Zweedse stout van Joop een eervolle vermelding. ,,Die was wel lekker, die ging naar het chocolade-achtige toe.”

In De Boterhal, of liever gezegd; eronder, kunnen bezoekers een kijkje nemen in brouwerij Sint Joris. Biersommelier Jet van de Griendt geeft tekst en uitleg bij de proefbrouwsels uit eigen brouwerij. Deze bieren staan nog niet op de kaart. ,,We zijn in bedrijf sinds juni”, vertelt Van de Griendt. ,,Pas als we hélemaal het juiste brouwersrecept hebben gevonden, plakken we er een naam en etiket op.”

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
27 stemmen