Volledig scherm

Regionale ziekenhuizen: Verschil vaak niet realistisch

ETTEN-LEUR - Ziekenhuizen zijn niet enthousiast over de actie van zorgverzekeraar CZ die deze week duizenden behandeltarieven op de website zette.

Volgens het Bravis Ziekenhuis Roosendaal/Bergen op Zoom leidt openbaarheid niet tot echte transparantie voor de patiënt omdat het financieringssysteem daar te complex is.

De ingewikkeldheid verklaart ook mede de verschillen in behandeltarieven, zegt woordvoerster Herma Moerkerken. "Er zijn 5.700 verschillende producten en tarieven, deels landelijk vastgesteld en deels onderhandelbaar. Daarover praten we met zes verschillende zorgverzekeraars met elk een eigen inkoopbeleid. Daardoor ontstaan verschillen."

Opvallend
Wel opvallend dat je in Bergen op Zoom voor lichttherapie bij een groep commercieel werkende dokters tweehonderd euro goedkoper uit bent dan in ziekenhuis Bravis zelf!

"Dat komt doordat Lievensberg Zorg B.V. een zelfstandig behandelcentrum is", zegt Moerkerken. "Zo'n centrum hoeft bepaalde kosten niet door te berekenen waar het ziekenhuis zelf wél mee te maken heeft, zoals de 24-uurs openstelling en dure medische apparatuur zoals een MRI-scan."

Niet voor Patiënten
Volgens het Amphia Ziekenhuis Breda is de lijst helemaal niet ingericht voor patiënten en leidt die tot veel vragen. Woordvoerster Judith Jansen: "Het systeem zoals CZ dat naar buiten bracht, is ontwikkeld voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Om patiënten goed inzicht te geven is een andere aanpak nodig. Wij volgen de onderzoeken daarnaar nauwgezet."

Ook volgens Zorgsaam Ziekenhuis in Terneuzen geeft de huidige tarievenlijst op de CZ-site 'absoluut geen goed beeld'. "Je kunt geen conclusies trekken over de zorg die geboden wordt", zegt woordvoerster Margaret Lafort.

Wat dat betreft vindt ze de landelijke patiëntenfederatie NCPF aan haar zijde. Die juicht openheid over prijzen toe, maar vindt dat tegelijkertijd ook zicht moet zijn op de kwaliteit van behandelingen.

Lees donderdag meer over de ziekenhuistarieven in BN DeStem

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen