Volledig scherm
Vakantie in eigen land, na regen komt zonneschijn op een ondergelopen grasveld. © Paul Hermans

Regenrecords in uren aan diggelen

BREDA - En toen kwam het opeens met bakken uit de hemel, gepaard met onweer. Vrijdagochtend rond vier uur. Records aan millimeters in luttele uren aan diggelen. Dongen: liefst 98 millimeter. Straten blank, soms dweilen en parken en vijvers overstroomd. "Echt gigantisch veel", zegt Jordi Huirne van Weeronline over het Dongense record. "Dat is anderhalf keer de maandsom van juli. Dat zie je niet zo vaak."

In Breda viel 58 millimeter. Waarom zag niemand dit aankomen? De weerman: "We zijn erdoor verrast. De weermodellen zagen het anders, die gaven vrijdag in de loop van de dag zware buien." Boosdoener: een convergentielijn van botsende luchtmassa's. "Tegenwoordig kan het snel warmer worden en vochtiger. Dan kan dit gebeuren."

Tientallen meldingen wateroverlast
Dit deel van West-Brabant kreeg de volle laag, daarna het oosten. Het kwam tot tientallen meldingen, alleen in Breda al 55, waarvan acht met wateroverlast in huis. Woordvoerder Mark van Rijen van Dongen: "Dit is ongekend. En dan mogen we nog van geluk spreken. We hebben verkeer gewaarschuwd voor omhoog komende putdeksels. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd."

Vier woningen kregen te maken met wateroverlast, het Cambreur College moest twee kelders leegpompen. Het waterschap was tot laat in de middag bezig om het hoge water in het riviertje De Donge over te pompen in het Wilhelminakanaal.

Blikseminslag Oosterhout
In Oosterhout viel door blikseminslag de pompinstallatie uit in de tunnelbak op de Bovensteweg, de tunnel kwam blank te staan, twee auto's kwamen vast te zitten.

In nieuwbouwwijk Tuindorp Baarschot in Dorst was het jonge groen veranderd in één grote plas. Aan de Lange Bunder in Bavel kon het riool het ook niet bolwerken. Het park met speeltuin stond compleet blank, tot wel een halve meter diep. Het werd er al snel een zwembad.

In de Brigidastraat in Bavel, waar het wel vaker tot wateroverlast komt, was Roger Fievet nog bezig met het leegpompen van zijn kelder: "Ik denk grondwater." Ria Merks, een paar deuren verder, had de schuur net droog kunnen houden. "Volgende week komt de gemeente, er moet hier wel iets gebeuren."

Park net op tijd droog
In Breda liep het Burgemeester van Sonsbeeckpark onder. Met inzet van de brandweer kon het foodtruckfestival Bumperkluiven doorgaan: het park was net op tijd droog.

Weermodellen zagen het anders, die gaven vrijdag in de loop van de dag zware buien

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen